Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, October 28, 2013

Family Trip Holiday Jakarta Bandung 2013| Day 2 ~ Outbound Nature Park Of Tangkuban Perahu

As Salam,

Continue semula story holiday Jakarta - Bandung kami, Day 2 (23 Ogos 2013)@Bandung seperti yang dirancang hari kedua kami dimulakan dengan sesi lawatan lagi, kali ni ke Tangkuban Perahu. Awal pagi selepas breakfast tanpa melengahkan masa almaklumla jadual boleh tahan pack..blom lagi sesi shopping tu.., so mmg diingatkan supaya bangun dan bersiap awal pd hari berkenaan oleh Ketua Rombongan (Mr. FIL..hehee).

Perjalanan dari hotel kami ke Tangkuban Perahu mengambil masa lebih kurang 1 jam. Turun je dari bas mcm biasa ramai dh yang mengerumun kami promote barang² cenderahati yg mereka jual, kena pandai tawar kalau nak beli dgn mereka ni.., Mama xde plk rasa nak beli so dgr je la, beli x..hehe...lgpun mereka ni ada pass pekerja, selain membawa kita berjalan²/melawat area Tangkuban Perahu ni mereka dibenarkan utk menjual barang² cenderahati.

Kami x terus melihat kawah gunung berapi@Tangkuban Perahu sebaliknya kami terjah Outbound Nature Park Of Tangkuban Perahu terlebih dahulu. Akceli berdasarkan pengalaman FIL n MIL yg terdahulu, diorang tak pernah tahu pun adanya Outbound Nature Park di Tangkuban Perahu ni, sbb tu kalau ada diantara kami yg berminat nak bermain kena la kuarkan budget/bayar sendiri sbb x masuk pakej yg FIL kira. Disini terdapat beberapa extreme games utk remaja@dewasa dan kanak². Terdapat pelbagai High Ropes untuk remaja dan dewasa seperti High step, Whobbly Bridge, cargo Net, X-Cross, Two Line Step, Tarzan Loop, Pirates Crossing Tree angle dll, sementara bagi kanak² pulak disediakan Playground untuk usia 3-7 tahun - permainan yang disediakan jgk lebih kurang seperti permainan dewasa ttp mengikut kesesuaian kanak². Kadar bayaran yg sangat berpatutan dikenakan. 


Sebelum sesi terjahan dan eksplorasi di Outbound Nature Park Of Tangkuban Perahu
Wajib ada pic kami 1 rombongan




jom kita terjah apa yg beshnya Outbound Nature Park ni



Woww Extreme Games..menarik jgk ni, sesuai sgt bg mereka yg suka kan cabaran dan pencinta alam sbb ianya terletak di tengah² kehijauan alam. 
Ini extreme games bagi remaja dan dewasa.


Time ni masing² tengah berfikir² nak main ke x? Owh..Mama n Papa x joint main pun, cukupla sekadar penyokong setia, Papa punyer reason sbb nak jaga anak..hehe, Mama ni sememangnya bkn jenis berani sgt pun..bg peluang la mereka yg muda remaja tunjuk bakat bermain kan..semestinya Adik² Ipar@ Acik Eiya n Acik Cha main..n so surprise Khair Zaquan berminat nak main, maafkan Mama n Papa sbb awal² dh downgrade keberanian Abg..x sangka rupanya anak Mama n Papa ni berjaya tunjukkan yg dia sbnrnya berani menyahut cabaran permainan yg ada dengan jayanya. Sepupu dia Dania Alisha juga turut sama bermain dan sama² berjaya sampai ke akhirnya tau.


Kebetulan time kami pergi ni, ada harga promo - Untuk dewasa -Rp80,000 dan kanak² Rp35,000.



Owhh tidak..peniaga² disini  setia melobi kami yg melepak disini..dari tempat turun bas sampailah ke sini (mmg dia akan ikut je kita tau..)


Kita tinggalkan peniaga² ni dan bagi tumpuan serta sokongan kepada Abg Khair Zaquan yg akan memulakan cabaran extreme games..

Muka happy sbb dapat bermain..


Chaiyok²..bersama² Acik utk menyahut cabaran
(Tq Acik Eiya belanja Khair Zaquan bermain)


Ini lah bentuk permainannya bagi kanak²



Disebabkan Mama n Papa memberi sokongan sepenuhnya pada Khair Zaquan dan Dania Alisha bermain, so xdelah Mama amik gambar² acik² bermain. Gambar yg ada pun cilok dr FB diorang je la..hehe..Nak tgk ke Acik² Khair Zaquan n Ziqry lakukan cabaran extreme ni..layan kan beberapa keping pic sblm kita layan gambar Khair Zaquan dan Dania Alisha menyahut cabaran.






Oh ye tp sblm tu kesian kat Adik Khair Ziqry x dpt nak main sbb x cukup umur, menangis dia nak main sama seperti abg dia main.., utk tidak menghampakan Adik Ziqry kami layankan jgk dia kunun² dia main.., dpt naik 1-2 mainan baru dia puas hati..


Ok kita tengok abg mulakan stepnya yg pertama..menaiki Climbing Wall..


Bersungguh² tu..mcm ni la baru semangat kesukanan tau Abg...


Yeah..sudah hampir berjaya..


Yezza i can do it..Abg Boleh..!


Giliran Kakak plk..Chaiyok² Kakak, Abg ada kat atas ni..tunggu kakak..


Kakak pun sama tunjukkan semangat yg kuat utk berjaya...


Yeah..kami berdua berjaya dan melepasi 1st step.., dah boleh mara ke 2nd step@2nd games..


Get Ready utk 2nd Games..




3rd Games..Caya la maintain gitew..
makin seronok nampknya mereka berdua





4th Games.., mencabar tak Abg..?



5th Games..makin mencabar nampaknya sbb perlu meniti pada tali, tapi siyes kami mmg sangat berbangga dgn Abg dan Kakak sbb bersungguh bermain n habiskan cabaran sampai ke penghujungnya..


Mama x sangka tau Abg sgt steady bermain..w/pun dibantu oleh instructor disitu, tp diorang punye semangat tu mmg kental kiranya bkn suka² main la..





6th Games..kali ni kena melangkah bulatan tali tu


Sikit je lagi ni sudah ke last games..


Yess..Abg dan Kakak berjaya buat sampai ke penghujung permainan dengan jayanya..
Mama, Papa, Adik n semua bangga tau..teruskan dan kekalkan semangat yg sebegini k..


Owhh masih belum tamat cabarannya, sbbnya pakej utk permainan kanak² ni termasuk bayaran utk bermain Flying Fox..dan Khair Zaquan bersemangat utk mencubanya..tanpa ada rasa gentar..


Sbb apa Mama kata tanpa rasa gentar sbb dia buat sendirian flying fox ni..(tinggi tu) pastu lps selesai main dia siap ckp..'abg nak main lagi'..



Tidak ketinggalan, Dania Alisha turut sama berflying fox tp bersama Daddy dia..


Selesai sudah semua cabaran dilalui dan nampknya mereka mmg sgt berpuashati dan happy dpt bermain..


kemana lagi kami selepas ni, apalagi moh kita ke Gunung Tangkuban Perahu, teringin jg mahu melihat kawah gunung berapi di depan mata sendiri..next n3

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

6 comments:

  1. Bestlah kakak tengok eija. Zaquan tu hebat betul tak takut. Kakak tengok pun gayat juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah pasal berani betul dia kali ni, igt lg dulu masa 1st time eija wat flying fox bkn main menjerit lagi..hehe, tp zaquan buat cool betul xdgr pun dia menjerit siap minta nak main lg adalah..

      Delete
  2. seronoknya tgk...best skali skala gi jalan jalan tpt org n enjoy xtvti kat sne

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mmg srnok sekali sekali berjalan lihat tempat org n enjoy dgn aktiviti yg ada disana..jauh perjalanan luas pemandangan - byk pengalaman dpt dikutip n kenangan disimpan..hehe..:)

      Delete
  3. hambi kemain berani lg zaquan yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sila la percaya.. mmg dia sgt berani..:))


      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails