Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, October 7, 2013

Yuran Taska/Tadika Anak² Naik Lagi Tahun Depan!

As Salam,

Bulan Oktober ni Taska/Tadika tempat Khair Zaquan n Khair Ziqry dah open untuk registeration for next year. Ikutkan kami mmg planning nak kekalkan je anak² di Taska/Tadika yang sekarang ni mereka belajar iaitu di Generasiku. Ermmm..tp nampaknya tahun depan kos untuk taska/tadika anak² meningkat, yuran bulanan taska/tadika dh naik, boleh tahan byk jgk tu naiknya. So now tgh berkira² nak hntar Generasiku or cari taska/tadika lain yg murah sikit. Tapi kalau ikutkan survey taska/tadika area Putrajaya ni mmg standart harga dia sama je mahal dia. Bukan la nak berkira sgt education anak², semua Ibu Bapa pun nak kan yg terbaik buat anak²,  tp kena la fikirkan kos ikut kemampuan kita jgk, kalau kos/yuran naik sampai melampau² tu parah jgk kita dibuatnya.

Ermmm...tp setelah berbincang dgn Mr. Papa, akhirnya nak x nak kena terima kos taska/tadika anak² yg mmg akan naik setiap tahun, (thn lepas masa nak tanye ttg yuran taska/tadika dkt generasiku ni mmg dia ada mention yuran taska/tadika berubah setiap thn..) sbb Mr. Papa tetap stick dgn keputusan nak hantar anak dekat dgn tempat kerja. Terasa yurannya naik mendadak sbb ikutkan tahun ni Mama bayar RM570 utk 2 orang, tahun depan naik kepada RM740 utk 2 orang. kenaikan sbyk RM170..kenaikan tahunan gaji Mama pun x sebanyak tu..:p.

Yuran Untuk tadika Khair Zaquan..Naik RM90, dari RM300 ke RM390 sebulan.

Ini plk Yuran utk Khair Ziqry..naik RM80, dari RM270 kepada RM350.

Hujung bulan ni kena settlekan RM 930 (Khair Zaquan) + RM 850 (Khair Ziqry) = RM1780 utk registeration. Bakinya RM767 (Khair Zaquan) +  RM445 (khair Ziqry) = 1212 kena settlekan hujung tahun. Fuhhh..keseluruhan kos taska/tadika utk anak² pd tahun hadapan = 2992. 

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

13 comments:

  1. mmg naik sgt² ni .. betul ke ada pekeliling/ arahan drpd kementerian mmg yuran tadika/ taska ni naik atas arahan kementerian .. kwn sy lah ckp.. sy pun xtau huhuhuhu .... yuran amir pun naik jugak.. tu tgh pikir nak hantar dia ke mana ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah pasal mmg terasa kenaikannya..
      x pasti plk k.eija, yg k.eija tau diorang (pengusaha taska) ni ada persatuan taska/tadika, diorang mesti dh bermesyuarat punye utk naikkan yuran sbb tu kalau survey harga mmg lebih kurang standart mahalnye tu..

      Delete
  2. mak aiii mcm tu mahal ke? mcm nak masuk U pun adala..gaji abis kat ctu aje la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan hantar anak g taska/tadika dh mcm hantar anak masuk U..
      yup kos sara hidup byk abis disitu la nampkanya..

      Delete
  3. kos membesarkan anak dah makin meningkat.. sbb tu ramai yg takut nak anak ramai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ada betulnya..slh satu faktor penyumbang besar knape org skrg sgt² family planning..

      Delete
  4. wah... 2 orang 2 ribu lebih...ermmm buat orang yang baru kawin mcm saya berfikir panjang... terkedu pun ada ^_^"

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..inilah realitinya zaman skrg, kos sara hidup semakin meningkat..

      Delete
  5. mampus ... kenaikan melampau sbb kerjaan ttp syarat gaji minimum 900 ... ni semua salah kerajaan .... rakyat makin miskin ... semua nk naik .... kite pilih diorg supaya diorg boleh senangkan rakyat bukan semakin membebankan rakyat ...

    bila ade syarat gaji minimum dan ttpkan semua syarikat kena patuhi jd cam ni la ... cukup2 la tu .. semua ni jd bila bahan asas naik harga .... gaji kami ni bila lagi nk naik ... golongan pertengahan cam aku ni mmg terasa sgt ngan kenaikan cam ni ... dah la brim tak dpt kena plak tanggung mende cam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..itulah secara x langsung kita yg kena penangannya, golongan mcm kita ni la yg byk menanggung kesannya, kalau gaji minimum 900 pun tp semua barang naik x guna jgk, lg satu minyak cuma naik 20 sen tp effectnya pada keseluruhan kos sara hidup kita...sabar je la..

      Delete
  6. memang terasa sgt la yuran naik..dah mcm masuk u..anak saya lagila 3 orang anta kat situ..huhu!!sabar jela..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh anak2 kita satu taska/tadika la ni ye..

      itulah kan nak x nak kena jgk hadapi kos sara hidup yg tinggi skrg ni..

      Delete
  7. salam
    sy ade buka taska di presint 11
    cal@wasap sy 01112256731

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails