Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, December 19, 2012

Pekena Musang King @ Jom Makan Buah Putrajaya 2012

As Salam

Tak abis lagi cerita pasal durian, kali ni nak cerita minggu sudah Mama ada try makan Durian Musang King di Jom Makan Buah Putrajaya 2012, eventnya pun dah seminggu berakhir - 7hb hingga 11hb December 2012 yg lalu baru nak up story..

Selama ni dok dengar orang citer Musang King ni sedap la sgt ...itu yg berkeinginan nak merasa..kebetulan ada pesta jom makan buah berhadapan je dgn opis kan..haruslah terjah, misi mau makan disana terus..nasib ada geng yg nak sama2 merasa, akceli Mama baru 1st time rasa Durian Musang King yg orang dok perkata kan ni.


Jom Makan Buah @Putrajaya 2012.
biasa2 je event nya, xde la byk sgt pun gerai buah2han dia, tp boleh la buat kami nak cuci2 mata..(Mama x membeli pun sbb puas dah mkn buah2an dari kebun Mertua)..hehe, ada la jualan pokok2 n gerai2 makanan n semestinya la ada pesta makan buah tp berbayar la..Bayar RM15 satu kepala lps tu makan la buah2an tempatan yg ada sampai muntah..(Durian D24, Rambutan dan Manggis)


yang ini kami makan bukan di tapak yg berbayar RM15 tu tp dekat gerai2 yg menjual buah durian..

Ermmm...sedapppnya...dah mmg hantu durian kan, Tapi......

ehhh ada tapi....


Pada pandangan Mama mmg la sedap Durian Musang King ni isi dia tebal n rasa lemak manis tapi kalau nak dibandingkan dengan durian2 kampung lain yg Mama pernah rasa, rasanya Mama pernah rasa Durian yang lebih sedap dari Musang King ni cuma maybe Mama x tau Durian tu Gred ape, selama ni dok makan durian dari kebun Mertua pun dah sedap sgt rasanya..iyelah durian ni pun ikut pokok dan grednya kan...dpt yg sedap tu mmg sedap la x terkata....

Nasib kami baik masa pilih sebiji durian ni, mmg rasanya sedap x terkata la..kami makan 3 orang..kebetulan durian pertama yg kami pilih ni ada 3 ulas..merasa la sorang seulas..mak aiii...mmg puashati besar sungguh isinya, warnanya pun kuning betul dan rasanya lemak manis.. seulas makan mmg ler x puas, minta la lg sebiji, masing2 tgh layan kesedapan durian, bila disuruh pilih, kami kata kat penjual tu..ala pilihkan je la untuk kami...ermmm dah tentu2 dia pilihkan untuk kami yg besar punye..sekali bukak mmg byk la isi nya tp rasa dia mcm dah terlebih masak pulak..tp makan jgk ler sampai kenyang dibuatnya...

Ini la rupanye Isi Durian Musang King


Erkss..komplain terlebih masak la...tp licin jgk kami kerjakan..hihi..Sendawa pun berbau durian, serius kenyang makan Musang King ni..1st time lepas makan durian ni nak makan nasi pun x lalu..sbb dah kekenyangan sampai ke mlm tu, mlm balik kerja MIL offer makan mlm..pun ckp dgn asben bkn x nak makan tp tgh td pekena Musang King sampai x boleh nak makan nasi rasa dia..huhu

2 biji makan 3 orang semuanya RM41..okey la tu dah teringin sgt kan..sorang RM13.60..

kulit & biji je yg tinggal..hehe


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

16 comments:

  1. Replies
    1. mmg sedap nad..dah selalu mkn durian yg atok n nenek Zaquan n Ziqry bagi pun masih ada hati nak makan durian Musang King..hehe, iye la nak gak rasa mcm mana rasenya Musang King ni..mmg sedap sama sedap mcm durian2 kg yg lain jgk..bezanya musang king ni mmg satu ulas tu besar2..biji dia leper je..

      Delete
  2. incik hubby janji nak belikan musang king tp skang die tak beli lg sbb sibuk keje

    ReplyDelete
  3. Bestnyer makan duyan...tingin nak makan but selalunyer x kesampaian..nk g beli x sempat..ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...biasalah tu,
      yg ini kebetulan sbb depan opis je itu yg hajat dpt dipenuhi..:)

      Delete
  4. Replies
    1. itulah cha, bila dia kopek je durian tu depan kitaorg..tgk isi dia besar n kuning betul..mmg menggiurkan..hehe...

      Delete
  5. Sedapnyer....

    Myra memang suka kalau isi durian kaler kuning..

    Menggoncang nafsu makanku... hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..itulah bg penggemar durian mmg la menggoncang nafsu makan kita, nikmat je rasa dapat makan durian kan...

      Delete
  6. salam eija...betol kan blog ini kan kena follow..haha.tgk link ada 3 blog..koh koh.....salam kenal..terima kasih tau datang blog sayer..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam k.intan,

      hihi..betul la blog ni, yg lain tu dah x aktif tp syg nak remove..

      sama2, terima kasih jgk sbb sudi singgah n follow blog eija :))

      Delete
  7. kuning cantik... geram tgk.. ayu preggy ni kena control mkn durian.. risau lak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. isinya mmg cantik pun ayu...
      ibu mengandung mmg kena control makan dari awal, durian mmg x elok pun untuk ibu mengandung tau, tp kalau teringin tu boleh la makan sikit.(eceh pandai nasihat kawan2, tp kalau diri sendiri yg preggy mesti x leh thn jgk tgk durian depan mata..hehe)

      Delete
  8. mg sedapp tp x blh makan banyaklah saya ni.. hari tu dah makan singgah sungkai.. hubby sukelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana mesti bukan peminat tegar durian kan, sbb tu rasa x boleh nak makan durian byk.., wah mesti sedap durian sungkai kan.., k.eija ni mmg pantang nampak..hihi

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails