Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, December 10, 2012

Bluberry, Manggo dan Durian Crepe Menggunakan Resepi 5 Jenis Tepung

As Salam,

Ni projek seminggu yang lalu untuk try buat crepe menggunakan 5 jenis tepung, Hari Ahad lepas (2/12/12)  Mama try wat Bluberry n Manggo Crepe n masa Mama Cuti Rehat pada hari Selasa lepas (4/12/12) lebih dari bancuhan crepe ni Mama wat Durian Crepe pulak.


Sebelum ni Mama dah try buat Durian Crepe menggunakan resepi dari kawan Mama, kali ni Mama nak try buat menggunkan resepi 5 jenis tepung, resepi dapat dari Adik Ipar Mama, ikutkan kalau search kat blog banyak je kan resepi dia ni, tp disebabkan Adik Ipar dah cuba buat, lebih baik la Mama menuntut ilmu dari dia je..


Alhamdullillah Misi berjaya tp Mama ada ubah sikit resepinya..hehe



My Bluberry n Manggo Crepe..


Ini resepi nye..sms je ngan Adik Ipar minta resepi, tp sblm tu masa dia buat Mama dah tanya n bgtau dia nnti Mama nak try buat jgk ler guna resepi Adik ni n Mama pun mmg dah rasa hasil yg Adik Ipar buat..mmg sedap.



Kalau ikut resepi yg Adik Ipar bg ni, xde letak perasa, tp Mama memandai2 letak perasa tambahan untuk bluberry Mama letak perasa Orange Emalco dan untuk Manggo Mama letak perasa Pandan. Itu lah memandai ubah resepi so rasanye off coz la lari, bila letak perasa tambahan ni buat rasa dia muak sikit la bila kita makan, tp kalau makan crepe dia sahaja ok..tp bila orange kena ngan bluberry..out sikit la rasa dia, tapi Pandan mmg kena la ngan Mangga dan Durian. So pada Mama kalau x letak perasa tambahan lagi sedap sbb yang penting fillingnya tu dah confirm sedap. (So kalau kwn2 nak try buat, ikut la resepi asal yg kat text sms diatas tu ye...)

Macam biasa ini antara bahan2 utamanya. Lebih kurang je dgn resepi yg sebelum ni, bezanya ada 3 tambahan tepung - Tepun Pau, Tepung kastard dan Tepung Jagung serta guna susu cair (Mama guna susu full cream Dutch Lady), sebelum ni guna Santan.



Untuk resepi ni bancuhannya dapat byk itu yg mama bahagikan ikut kaler..Hijau Pandan  untuk Manggo Crepe dan Orange untuk Bluberry..


Langkah2 untuk membuatnya sama la seperti yang Mama pernah terangkan pada 1st trial membuat Durian Crepe


Sebelum ni Mama ada nasihatkan kat kawan² kalau nak buat, buat la kecik2 sikit, tp Mama tetap buat besar kuali tu..huhu, bkn ape sedap pulak melenggang kuali..:p

Serius tau kawan2, pd siapa yg betul2 nak buat tu mmg kena buat nipis2 sikit n kecik je, kalau wat lebar mcm Mama ni nnti bila kita nak lipat dia jd mcm tebal sikit la kat bawah dia, tp mcm Mama ckp sebelum ni la Mama buat untuk makan sendiri n ikut selera Mama je.. 

Ini la rupanye My Bluberry n Manggo Crepe..


Durian Crepe perisa pandan..^_^


Model x berbayar n peminat tegar crepe..Adik Ziqry...


Setelah mencuba 2 resepi untuk membuat crepe yg pelbagai crepe ada skrg ni kan..Mama tetap suka pada resepi yg 1st trial Mama buat tu, bkn bermakna resepi 5 jenis tepung ni x sedap tau...mmg sedap time mmbakor tu sbb Mama letak perasa kan, dah mcm bakor kek tau naik bau pandan n orange tu..Cuma pada Mama kalau nak kata yg betul2 lembut dan terasa lemak dia tu Mama prefer pada resepi pertama, ini pandangan ikhlas Mama setelah mencubanye sendiri..x tau la selera kawan2 kan..

Ape pun Mama x pernah rasa rugi untuk mencuba sbb mmg anak2 Mama suka sgt makan crepe ni..Zaquan n Ziqry dua2 suka mkn crepe dia sahaja, kalau Acik dia sibuk dok buat crepe ni masing2 dok minta kat Acik, sekejap je pulak tu makan habis 1 minta lagi 1..sampai naik segan dah Mama ngan Acik dia...sbb Acik dia buat jual...


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

18 comments:

  1. Gigih la kak eija...
    Saya.dh malas dah..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde lah gigih mane pun nad, tp srnok la masak/buat bila anak2 nak mkn n suka2 buat bg kawan2 opis rasa..

      zaquan siap bercerita dgn nenek dia, mama buat kuih mcm acik buat, pastu nenek tanya xde pun bg nenek, zaquan boleh jawab mama masak bg kat kawan2 opis mama..hehe (ni nenek dia cerita balik kat k.eija..tergelak k.eija dengar dia dah pandai ngadu. Mak mertua pun dah faham k.eija suka buat crepe ni kalau ada durian lebih kat rumah mmg MIL akan tanya ko nak buat kuih lg ke, amik la durian tu..hehe

      Nad malas2 pun dah 2 kali gak buat DC kan...

      Delete
  2. oppps..nak cuba nak cuba.. hehe
    tp resepi eija yg sebelum ni saly belum cuba lg,ada dlm simpanan dan dlm senarai jg tu,nk kena buat jg nanti..tp tggu masa yg sesuai je..tgk pic2 ats tu tk sabar nk merasa crepe lg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..selamat mencuba saly..
      buat jgn x buat..puashati dapat buat sendiri

      Delete
  3. bestnyer...sonok sempat main tepung...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sempatkan jgk sbb mmg nak makan, sendiri buat lg puas hati + bhn nye dah ada n tukang nak ajar buat ada nak rujuk...hehe

      Delete
  4. sedapnya eija. izan ni kan dok suka tgk DC yg org2 buat pastu tayang kat blog masing2. nak buat sendiri blm sampai seru... camna tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mmg rasanye semua org pun ada alami perasaan mcm tu, eija dulu pun...suka tgk je, mmg bila tgk kwn2 yg suka masak memasak ni upload pic diorang masak...tumpang happy n suka tgk n simpan je dulu resepinya, masaknye x tau bila..tp lately ni minat tu dtg maybe sbb pengaruh kawan2 jgk kot, rasa srnok nak mencuba bila kita ada pakar rujuk kot..so kita jd konfident nak mencuba sesuatu masakan tu..

      insyaallah nnti sampai serunya tu mesti Izan akan buat jgk, Izan pun kan rajin gak masak memasak ni :)

      Delete
  5. Replies
    1. ini mood rajin tengah datang..kalau "M' tu dtg..Malass jugak..huhu

      Delete
  6. adik pun minat DC ek.. sama mcm alisha lah... actually alisha ni suka durian, tu yg dia sk DC.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh alisha peminat buah durian ye, Zaquan n Ziqry pun peminat durian jgk, tp skrg bila hari2 menghadap durian (sbb atok n nenek ada kebun durian)jemu dah diorg, skrg kalau kita makan diorg dah x heran dah kalau dulu Zaquan siap suruh beli buah durian, yg Adik Ziqry pulak pantang tgk org makan durian dia pun nak makan gak...

      akceli anak2 k.eija xdelah minat sgt DC ni tp diorang minat dia punye crepe/lempeng..diorg suka makan asing..whipping cream tu zaquan mkn mcm mkn icecream je...

      Delete
  7. banyaknya pilihan. rajin akak buat sendiri ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..rajin sbb berkeinginan sgt nak merasa mcm2 crepe yg ada skrg ni kan, so buat je la sendiri lg puashati, now crepe coklat pun dah ada...

      Delete
  8. mekasih kak atas perkongsian.. besss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..:-)
      untuk rujukan sendiri dikemudian hari jgk...^_^..

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails