Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, August 21, 2013

Aidilfitri 2013 : Aidilfitri ke- 5 ~ Menyelesaikan Urusan² Yang Tertangguh | Yeay Adik Ziqry Dah Ada Passport

Salam 14 Syawal,

Hari ni sudah 14 syawal, skjpnye masa berlalu, Mama masih sibuk nak menghabiskan n3 Minggu Pertama Aidilfitri ni, xde lah Mama nak bercerita setiap 30 hari di bulan syawal yg Mama jalani pun, kami betul² beraya n ada aktiviti pun cuma minggu pertama Syawal/Aidilfitri je. Lgpun sekadar coretan utk simpanan n kenangan Mama.

Aidilfitri ke -5, seperti yang dirancang awal oleh Mr. Papa iaitu menguruskan segala urusan yg tertunda - pertama²nya ke Imigresen untuk renew passport Mr. Papa & buat passport baru untuk Ziqry. Mama n Zaquan passport masih valid lagi (renew 5 thn). Lepas selesai urusan di Imegresen, kami nak ke KL ada urusan bank di KL n kebetulan Adik Ipar pun nak tumpang ke KL hantar borang di Open University.

Nasib kami bermalam di rumah family mertua, awal pagi lagi Ayah Mertua dh kejutkan suruh keluar awal takut nanti tiket/no. giliran abis. Kalau duk umah sendiri confirm terlajak..sedap tido..hehe, kami keluar rumah kul 8pg, tp dr rumah mertua kami singgah pulak rumah kami amik Passport lama Mr. Papa, smlm lupa nak amik..(memikirkan rumah kami sejengkal je ngan umah mertua, tu yg Mr. Papa w/pun dh teringat mlm tu mls nak amik mlmnye, pikir sempatnye kalau singgah amik pagi), lagipun kami plan nak buat passport di Jabatan Imigresen Malaysia Kajang di Hentian Kajang je, sebelah taman perumahan kami je. 

Ermm..tp kalau dh kuar rumah kul 8pg, pastu ada plak menyinggah n masalah nak cari parking lagi, lmbat jgk jdnya, sudahnya kami sampai di Jabatan Imigresen kul 8.40pg gitew. Sampai² je amik kaww..panjangnye barisan utk amik no. giliran mcm kami ni sampai kul 10pg plk..huhu. Sampai² Mama terus beratur untuk amik no. giliran n Mr. Papa bawa Adik Ziqry utk amik gambar, sekali baru tersedar surat beranak Adik Ziqry x bawa, dlm kepala dok igt bawa My Kid je (mcm x pernah berurusan di Imigresen plk kan..), nasib la rumah dekat n barisan pun tgh panjang, mmg sempat sgt Mr. Papa lari balik rumah amik surat beranak Ziqry skjp. Mama n Adik Ziqry pun beratur la dgn sabarnye..hhee

Bosan menunggu Q, posing ngan Adik Ziqry skjp.., sempat lg update status FB, main games pun sempat sampai abis nyawa (Candy Crush..x jemu2..huhu)..barisan masih jgk panjang.


Ada la dalam setengah jam jgk, x lama lps tu Mr. Papa sampai n barisan time tu masih jauh lagi nak ke depan, So Papa terus bawa Ziqry amik pic passport. Sekarang ni pic passport latarbelakang dh warna putih bkn biru lagi, hasil dari amik gambar passport tu nanti pic kaler tp bila dah scan n letak di passport hasilnye hitam putih.

ini la gambar passport Adik Ziqry, aduiyai Adik Ziqry ni mmg jenis suka menganga tau, Abg dia Zaquan ckp adik jongang, tp sbnrnya Adik Ziqry bkn jongang cuma suka nganga or buka mulut mcm org tercengang/melopong tu.., beriye mlm semalamnya Acik Cha n Atok dia ajar n pesan, nanti amik gambar tutup mulut tau, bila kita ckp dia tutup tp bila tiba time amik gambar Mr. Papa kata mula2 dia tutup tp biasalah time kamera dh ready ternganga blk adik. Pic Adik nampk gelap sikit sbb baru balik dr mandi pool n pantai semalamnya.


 Ini Mama n Papa yg minta Adik  bergambar dgn gambar passport ni nak tunjuk dkt Acik..hehe


Bila kata tutup mulut tau Dik, dia tutup dgn jari dia..comeyy la Adik ni..


Akhirnya dpt jgk no. giliran, risau jgk dlm hati kalau x dpt no, sbb urusan di Imegresen ni ada hadnye tau dalam satu hari tu. No. giliran ni pun kami dpt dh nak dekat kul 11.00pg n ada 80 no. lagi perlu ditunggu utk sampai pd no kami..


Kami keluar pagi td pun dgn perut kosong, apalagi nak menuggu 80 org lg, kita minum dulu...lepak minum sampai kul 12.00tgh, bila naik semula rezeki kami la, byk kaunter buka n laju je no. gerak, akhirnya kul 1.00tgh selesai sudah buat urusan passport Ziqry n renewal passport Mr. Papa. Cuma kena tunggu 2 jam lg utk collect passport. Memandangkan kami ada urusan di KL, so kami cabut ke KL dulu la n budget sampai Kajang semula sebelum opis tutup pkl 5.30ptg. 

Tapi sblm gerak terus ke KL, kami lunch terus di Impian Maju dulu, lgpun janji dgn Adik Ipar dkt Impian, lepas lunch dlm dlm kul 2.30ptg kami pun terus gerak ke KL, pergi hantar borang Adik Ipar di Open Universiti di Jalan Tun Ismail dulu, sekejap je urusannya sbb just hantar borang je, Adik yg hntar kami tunggu dalam kereta lps tu terus selesaikan urusan bank di Taman Melewati pulak, nasib baik jgk x ramai org kat bank so urusan pun berjalan dgn lancar. Alhamdullillah perjalanan pun berjalan dgn lancar, jalan lengang je, x jem pun, kul 4 ptg dah sampai Kajang n terus g amik Passport yg dh buat pg td.

Yeay..Adik Ziqry dh ada Passport.., Adik nak naik kapalterbang..:D


Selingan..Ini Pic passport Abg Zaquan masa dia wat passport pd 7.10.2010.

Selesai amik passport Ziqry dan Papa, kami ke Warta,Bangi. Adik Ipar saje call Mak & Ayah n tanye diorang kat mane, kebetulan Mak n Ayah ada kat sana jln2 cari makan.., kami pun xde planning nak kemana pun, apa slhnye jln2 ke Warta, rezeki kami la, Mak , Ayah n Abg Jamal tgh makan KFC, dpt la kami makan KFC sekali..hehe. Lepas makan sempat lg Mama g shopping Susu Ziqry dkt Giant, pastu terus balik rumah Mak. Mak, Ayah n Adik pulak ke Kajang, tukar duit utk bercuti ke Jakarta/Bandung nanti (Mama kirim dkt Mak je tolong tukarkan duit, Mama tukar duit sikit je..huhu). Rezeki lagi Malamnya Abg Jamal nak belanja kami semua makan malam..makan di Restoran Ayam Penyet Wong Solo, selesai makan kami pun terus balik ke rumah kami (sampai rumah kul 11.00mlm), esoknya 6 Syawal Mama n Papa dh bekerja seperti biasa.

Sekian, tamat sudah N3 Story Aidilfitri Minggu Pertama Kami, Minggu Kedua x kemana sgt pun sbb dh bekerja seperti biasa kan, cuma Sabtu Lepas Family Mertua Mama buat Open House n Hari Minggu pulak Mama n Anak² joint family Mama ke rumah Adik Lelaki Mama di Shah Alam..itu je la..Esok 22hb hingga 27hb Insyaallah Mama akan Bercuti2 Indonesia, Blog Mama akan sunyi seminggu la, kalau rajin n ada masa adalah n3 auto publish..kalau xde tu paham2 je lah..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy² gambar² peribadi di dalam blog ini okey!!!

8 comments:

  1. Comelnya gambar pasport adik. :D

    ReplyDelete
  2. untung2 la kecik2 mama dah bw naik ketebang jln obersi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullillah, rezeki anak2 la, dapat pulak atok n nenek yg suka bawa berjalan.
      zaman mama dia dulu x merasa, merasa naik kapal terbang pun sbb keje mmg kena selalu outstation yg memerlukan naik kapalterbang..huhu

      Delete
  3. nak kemana berjalan jauh ni siap buat pasport utk adik .. sy ada skip baca ke.. dgn entry... suspen jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..family trip ke Jakarta Bandung..bersama keluarga mertua :)

      Delete
  4. comelnya!!! budak2 kalau amik gambar mmg comel! :)

    P/s; seronoknya nak pegi bercuti ya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..terima kasih deno :)

      mmg srnok..:))

      Delete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails