Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Saturday, June 19, 2010

Bunga Penanggah@Corsage

Selamat ptg sume...br jerk balik dr kenduri kahwin kat Putrajaya ni n en suami bersama dgn anaknye..zaquan sedang lena tido slps kekenyangan mkn nasi kenduri...hehe..bercerita pasal kenduri ni sweetmama nak story pasal bunga penanggah@cosarge..ala kalo majlis2 kahwin kite bagi bunga ni utk penanggah or org yg wat keje pd majlis berkenaan.

Alhamdullillah...berjaya jgk sweetmama siapkan bunga penanggah@Corsage yg my friend@my opismate minta tolong watkan..Actually my friend bgtau utk tolong watkan pada hari Rabu dan brgnye akan diserahkan pd hari Khamis serta ianya akan digunakan utk penanggah  pada majlis kawin adik dia hari Ahad ni~20 Mei 2010~wah ade masa 2 hari jerk nak siapkan...tp bila dia inform wat simple2 jerk..that's y sweetmama berani untuk tolong. Lgpun untuk 30pcs jerk.

So apalagi...semalam... siang smpai ke ptg..mmg tumpu utk pastikan ianya dpt disiapkan  before 5.00 pm (18.06.10)..dan yehhha...sweetmama dpt siapkannye tepat kol 5ptg spt yg dijanjikan. ermmm..my friend inform tema nya biru...tp disbbkn last minute dia minta tolong...xde la ikut tema...tp duit utk penanggah nye kaler biru..kira ok la tu kan..ade gak la sikit ikut tema ..let's see my handmade...

@
@
@
@
@
@
@
@
@
amacam cantik x..?xder arr cntik mane..tp sweetmama b'puas hati ngan hasil tgn/keje sweetmama..(sape lg nak puji..kalo x diri sndiri..hehehe)

Actually..kebanyakkan brg2 yg digunakan adalah lebihan brg masa sweetmama tolong wat kan bunga penanaggah for my sis in law..last year..kebetulan my friend bg reben kaler cream sesuai plak dgn tema my sis in-law..coklat n cream..sib baik masuk ngan sume kaler...yg terselit kaler biru tu plak lebihan masa sweetmama wat bunga pahar tuk my wedding...hhehee..


ini bhn asas yg my friend bg...Duit, Reben Cream plain n Reben Cream yg bercorak serta Pin...but sorry sweetmama tak pakai pun reben cream yg bercorak tu..sbb ianya agak besar..hehee...but anyway sweetmama tambah aksesorinya iaitu Reben Coklat n Cream yg halus serta Manik Kristal Coklat cam gmbr kat bwh ni...

Alright..alang2 dh citer pasal gubahan bunga penanggah ni kan...sweetmama nak kongsi camne nak wat bunga ni..sgt senang ok..yg pnting minat...insyaallah bole wat...

Bahan Asas :
Dawai putih no. 24 &28
Gam Uhu
Gunting & spanar 
Reben
Manik Kristal
Pelilit Colour Putih

 Langkah Menyiapkan Rangka
* untuk reben halus potong ukuran dlm 17" dan cantumkan ia menggunakan dawai no. 28 dan kemaskan  dengan pelilit putih.
*untuk manik kristal...gunakan tali tangsi yg dipotong ukuran 3" dan masukkan manik pada tali tangsi serta digam menggunakan gam uhu. setelah kering cantumkan pada dawai no. 24 dan kemaskan dgn pelilit putih
*untuk duit - bentukkan duit menjadi bentuk kipas dan cantumkan dengan dawai no. 24 dan kemaskan dengan pelilit putih.
*untuk reben besar - Potong reben dengan ukuran 6" kemudian bentukkan reben dgn menggunkan gam uhu serta dikemaskan dgn ikatan dawai no. 24.

Langkah untuk Mencantumkan Rangka yang telah siap menjadi satu Gubahan Bunga Penanggah.
Langkah 1 - Cantumkan reben halus kaler cream n kaler coklat menggunakan pelilit putih
Langkah 2 - Cantumkan Manik yg telah siap dililit dibelakang reben halus
Langkah 3 - Cantumkan Reben cream plain yg besar tu dibawah cream halus
Langkah 4 : Cantumkan duit yang telah siap digubah bentuk kipas di atas reben cream plain td
Langkah 5 - Akhir sekali cantumkan pin dibelakang gubahan bunga penanggah dan kemaskan ia.

See..senang jerk kan.

haa..yg ini saje jerk selingan..gmbr my handmade
ini la hasil my handmade 200pcs utk bunga penanggah wedding my sis in law julai last year

Bunga Pahar - (Bunga Stokin) - My 1st Handmade For My Wedding..07.07.07. actually bunga penanggah n bunga utk bg kat org sebelah pun sweetmama wat sndiri..tp pic ade kat dlm my lappy yg x repair2 lg tu...huhu..masa time ni tgh gile bunga stokin...rsnye trend skrg bunga dip kot..bunga dip sweetmama x smpt nak blajo ngan tok guru..sbb sweetmama dh pindah tempt keje..rindunye plak kat JPJ...hehhe..

hehee..kat sini sweetmama nak ucapkan bebanyak tenkiu kpd Kak G a.k.a my tok guru yg ngajar wat bunga ni..sekali ajar terus jatuh cinta ngan gubahan bunga pahar/penanggah ni tau...

p/s : To my friend - Azura Nor..hopefully berpuashati dgn hasil kerjatgn sy ek..sy ikhlas tolong ni...



No comments:

Post a Comment

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails