Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, June 7, 2010

Mengimbas Detik 06.06.08 - Part 1

06.06.08 adalah tarikh kelahiran bayi sulong kami. Genap usia kandungan sweetmama 39 minggu lahirla seorang bayi lelaki comel kami dan memang impian papa zaquan untuk memiliki bayi sulong lelaki. Jika mengikut tarikh due...tarikhnya adalah pada 10.6.08...tp baby nak kuar tarikh yg cantik...06.06...hehehe..


Pada 5.6.08....sweetmama dh tunjukkan tanda2 nak bersalin  iaitu turun darah..tp sweetmama x rasa sakit lgsung. kalo diikutkan pg tu sweetmama cuma rasa agak keletihan..sweetmama nak call office nak EL jerk...lepas call office bgtau yg sweetmama EL..sweetmama pun smbung rehat.tido...hehe..kol 9 pg sweetmama check ade tanda darah sikit..terus call en. suami & kawan2 yg dh ade pengalaman. en. suami kata..tgh dia balik..memandangkan sweetmama pun bgtau kat dia x sakit...tp bila refer kawan2..mcm2 pandangan ade..kalo tanya kawan yg agak senior..diorg pesan..kalo dh betol2 sakit br g hosp..tp kwn baik sweetmama pesan ..better sweetmama terus g hosp. w/pun x sakit tp dah ade tanda darah..bahaya..takut jangkitan kuman...bila sweetmama bgtau kat my mom..dia nasihatkan g hosp tgh..sbb w/pun x byk...takut tetiba sweetmama sakit..susah plak..sbb kebetulan...xde org pun kat rumah yg ade nak bw g hosp..my mom pun suruh pastikan call en. suami supaya balik cepat...

En. Suami pun balik dan smpai rumah kol 12tgh...my mom pesan..makan dulu kenyang2..nnti kat dlm labour room x bleh nak mkn dh..lps zohor..kami pun terus ke hosp. serdang...dan register kat dewan bersalin terus..pukul 3.00ptg sweetmama kena panggil masuk...Perasaan sweetmama ketika itu adalah sgt gementar dan mindset ni dh set takutnya nak bersalin....disebbkan persaan ini...bila doktor check tekanan darah..tetiba boleh high blood..padahal before this ..monthly check-up..xprnh high blood...2..3 kali doktor check..tgk tekanan darah still tinggi..so doktor wat keputusan untuk pecahkan air ketuban sbb takut sawan katanya.

Aduss..disaat doktor seluk untuk melihat bukaan dh berapa cm..sakitnya..sweetmama siap kena marah..."awk jgn la wat sy camni..awk tau x awk buat tgn sy sakit, ramai lg patient sy nak tgk" iye la pengalaman pertama kan...tp nasib baik kali kedua aku berjaya menyenangkan kerja doktor tu...dan tau jerk air ketuban dh pecah..masa doktor pecahkan air ketuban  xrasa sakit..bila pecah jerk air ketuban..doktor ckp.."nasib baik pecah cepat..tgk anak awk dh kencing dlm perut.." air ketuban dh agak kekuningan. Lepas pecah air ketuban..Dokor terus suruh salin baju dan pegi toilet..buang ape yg patut..huhu..

Sweetmama pun kuar skjp jupe en. suami..bgtau sweetmama dh kena masuk labour room ni..doa2kan la supaya sweetmama selamat lahirkan baby. masa ni mmg x rasa sakit pun..sblm masuk labour room..doktor bg mkn ubat darah tinggi dan dia masukkan air..katanya ubat untuk bg sweetmama rasa sakit utk bersalin..dan supaya cpt bersalin. Masuk labor room kol3.30 ptg...bayangkan dh 2 btol air masuk utk bg contraction ...tp sweetmama still x rasa sakit sgt2...cuma rasa sakit pinggang jerk la...tp x rasa lg mcm nak bersalin sgt.

Setiap satu jam sekali doktor dan misi akan masuk untuk check bukaan..smpai dh lwt mlm..kol 11 mlm..br la dia panggil en. suami masuk dalam bilik labour room menemani sweetmama. ermm..ade satu masa tu sweetmama rasa cam nak terkencing..bila bgtau misi..rupanye dh masuk labour room..xbleh kuar g toilet lg..kena kencing melalui tiub..masa tu terasa mcm sakit sikit..dia suruh teran..takut rasa kencing tu sbnrnya adalah rasa nak bersalin..bila doktor masuk check..dia kata insyaallah..dh nak bersalin..kena tunggu lg sikit bukaan...doktor tu siap pesan kat my baby dlm perut..jgn kuar kot tingkap tau..kuar kot pintu...tp akhirnya.........

to be cont. part 2

2 comments:

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails