Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, June 8, 2010

Mengimbas Detik 06.06.08 - Part 2

Akhirnya........baby nak kuar ikut tingkap jgk...sedih sgt2 bila doktor inform kat kami yg muka/pipi baby dh mengadap ke peha..so sweetmama perlu dibedah untk keselamatan baby.sweetmama rasa ralat sikit..sbb muka baby beralih ke peha maybe slh satu sbbnya disaat2 akhir masa tu bukaan dh 8cm..baru sweetmama rasa sakit nak bersalin..itu pun dh kol 2 pg...doktor pun suruh push..push..push..tp x berjaya jgk...sweetmama x pandai teran..doktor pun ajar b/mana nak push dgn control pernafasan kita. Bila x berjaya..doktor suruh tunggu 1 jam lg...sakit nak bersalin time ni dh  rasa tiap 10 minit. Papa Zaquan perasan ...dia tanya..nak panggilkan doktor x..sweetmama kata..xpe la..sweetmama nak try teran sndiri...hahahaa..bleh plak camtukan...bila doktor masuk untuk check sejam kemudian..muka baby dh mengadap peha...dan bukaan masa tu dh 9cm..patutnya dh bole sgt nak bersalin normal...& sweetmama mmg mgharapkan utk bersalin normal.... menitis la air mata kami disaat doktor bgtau...especially..bila doktor explain berhubung risiko operation..yg mungkin akan menyebabkan isteri kehilangan byk darah & risiko kematian...bygkan almost 14 hours dlm labour room..tp ke operation room kesudahannya....apakan daya..kita perlu terima ketentuannya dan bertawakal byk2 kepada Allah S.W.T. Sebelum nak masuk bilik operation...kena tunggu 1 jam plak lg..akhirnya...pkl 5.00pg sweetmama dimasukkan ke bilik operation...suasana dlm bilik operate tersgtla sejuk...bygkan la slps dibius separuh sedar dan diletakkan wap pemanas pada badan pun sweetmama masih menggigil kesejukan. Semasa proses pembedahan...sweetmama rasa sakit..tp bkn kat tmpt bedah...rasa sakit kat dada..sweetmama siap mengerang lg..misi kat sebelah tanya knape dik...sweetmama bgtau rasa sakit dada...misi kata mmg akan rasa sakit sikit. iye ke...?? tp bila dgr pengalaman kwn2 yg operate..lain plak cite diorg..iye la masing punye dugaan....Alhamdulillah..bayi kami selamat lahir tepat pukul 5.55 pagi - 06.06.2008..hari jumaat..penghulu segala hari. 

Saat pertama kali misi menunjukkan kpd sweetmama bayi yg tlh selamat kuar dr perut..& diminta mengenalpasti jantina bayi ...terasa sgt teruja dan gembira bila melihat my son sgt ensem, putih dan yg pntg cukup sifat. Syukur sgt2 atas anugerah yg diberi kpd kami.

10 comments:

  1. bergenang air mato ku ..

    ko pun czer ke rupa nye.. same le cm daku , but daku bukak 4 cm jek , cz dh licking ..air ketuban dh cm air paip kuor.. doc masuk ubt 2 bjik tungu 24jam x leh bukak jgk .. emm kompom le czer kan .. huhuhuh
    aku dh nak lari spital . wakakakakak, sib baik abah aku dtg tgk .. laki ku mmg dh tido kat dlm keto hari2.. pun cuak bile daku ckp nak lari .. wakakakak lawak jek

    xpe ler, kut mano pun anak itu kuor, kite kene syukur, dia pun sempurna kan ..
    cume kte kene doakan semoga dia jd anak yg soleh key

    ReplyDelete
  2. hehe..sempat lgk ko nak larik..

    anyway tq..mmg cedih woo..bila tau nak kena czer ni..btol tu semoga anak kita mjdk anak yg soleh..Amin.

    ReplyDelete
  3. Oooo ikut tingkap cam sayer gak ker??? ingtkan normal....tp bezanyer sayer tak rase sakit bersalin coz terus decide g ceaser..2nd day dah leh jln2 naik tangga, kahhhhh.....

    Apa2pun semuanyer dah selamat kan, syukur alhamdulillah....

    ReplyDelete
  4. itu la psal..knpe mommy angel bleh cool jerk ek..mybe sbb mommy angel bersalin kat SJMC kot..heheh...wow..hari kedua dh bole naik tangga..sy hari ke-2 baru cabut tiub..& dipaksa berjln..rasa mcm nak jatuh perut jerk kena paksa jln..huhu..

    ReplyDelete
  5. Raser kat mana2 pun samer jer prosedur ceaser tue, tp nursing care tue arr yg lain2 skt kan?....
    Saya after ceaser, esok tuh doc dah pasangkan bengkung, pasal tue la kot bila berjalan tak raser apa2...Entah ler

    Tp yg pasti, pas nie saya ceaser lagik...... Kena tggu bb yu'xan besar cam zaquan dulu, hehehe..

    Oppss biler zaquan nak dpt adek???:)))

    ReplyDelete
  6. oh iye ke...bestnye..bole plak pakai bengkung ek w/pun kena c-zer..sy nak bengkung pun takut nnti terbuka jahitan ke...hehehe..means bole la pakai bengkung w/pun czer...igtkan kalu czer..x dibenarkan...

    insyaallah..sedang berusaha untuk 2nd baby next year...hehehe..tp kalo bole mmg nak bersalin normal plak.

    ReplyDelete
  7. Chaiyok2x i'allah.......Semoga SKT taun dpn tercapai, hikhik...

    ReplyDelete
  8. Eija kt pun serupa laa.. Ikut hati sapa mau C-zer kan? Alhamdulillah semuanya selamat & sihat. Pengalaman bersalin utk setiap anak tak sama. Itulah ujian Allah utk hambanya...

    ReplyDelete
  9. Momma Mia pun C-zer...yup..kalo ikutkn mmg x mau c-zer...btol tu..pengalaman dan ujian yg Allah bg kpd kita berbeza2...semoga kita sentiasa mensyukuri nikmatnya...

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails