Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Friday, October 29, 2010

Pengalaman yang Mencemaskan Kami Satu Family di Padang

Alhamdulllillah..percutian kami satu family berjalan dengan lancar n seronok rasanye dpt bercuti satu family...10 orang sumenye termasuk si kecik my son zaquan n my niece..dania alisha yg br berusia 5 bulan..

Seperti yg sweetmama maklumkan sebelum ni..kami bercuti selama 6 hari..iaitu 4 hari 3 malam di Bukit Tinggi dan 2 hari 1 malam di Padang. 

Sehari sebelum kami pulang ke Malaysia..iaitu 1 mlm di Padang..pada 25hb Oktober 2010 berlaku gegaran gunung Merapi di Mentawai Island iaitu di Sumatera Barat, Indonesia..oleh kerana Padang termasuk di dalam daerah Sumatera Barat..gegaran berkenaan sgt terasa di Padang dan ianya sgt mencemaskan kami semua.

Sweetmama sendiri sgt merasai gegaran yg berlaku pada ketika itu..kejadian belaku pada jam lebih kurang pukul 9 lebih..beberapa minit sebelum kejadian ..kami satu family berkumpul di lobby utk aktiviti makan malam..kebetulan 2 hari kami dipadang makan tidak termasuk dlm package travel agent ..so mlm berkenaan kami kena la cari makan sendiri..kebetulan pulak cuaca time tu hujan x berhenti2..so kami pun tunggu jgk la..lepak depan lobby smbil tgk tv...mmg keluar pun berita mengenai gunung merapi yg pada bila2 masa akan memuntahkan laharnya dan mengikut kajian dijangka gunung merapi akan meletus sekitar 18 -21hb.

At lastnye..kami semua sepakat..x jdk keluar mkn malam..disebabkan hujan yg x berhenti2..so semua pun pakat masuk bilik..masuk bilik igt nak terus tido jerk la..kebetulan my son meragam..sbb x jdk kuar..dlm hati dia mmg pk nak jalan jerk..tetiba x jdk..mengamuk la dia..bila masuk bilik..dlm nangis2 tu my son minta nak tgk upin-ipin..sbb kat sane..upin ipin mmg terkenal n siaran dia setiap petang ade..tp iye la dh malam..mane ade lg siaran upin-ipin..sweetmama pun pujuk dia nak tido kan dia atas katil n papa zaquan tolong bancuhkan susu zaquan..rasanye ade la lebih kurang 5 minit masuk bilik n duduk atas katil..tetiba sweetmama rasa katil bergoyang..sweetmama terus melompat turun dr katil n inform papa zaquan..mama rasa mcm gegeran tp takkan la zaquan menangis atas katil ni katil terasa bergoyang sgt..papa yg sedang membancuh susu pun terus berdiri tagak & ckp ngan sweetmama..haah confirm bergoyang n bergegar bilik hotel ni...


Sweetmama pun apalagi mula la kalut n cemas..n ckp ngan papa kita kena kuar ni..x sampai beberapa saat lepas gegaran..mmg dh terdengar bunyi bising n masing2 dh kalut keluar dr bilik hotel..kami pun sama...nasib baik la sweetmama mmg tido pakai seluar track n t-shirt terus bw zaquan keluar..papa zaquan sempat la siapkan susu zaquan tp dengan berkain sarung terus keluar bilik..time ni mcm2 ragam ade..ade yg keluar dgn kaki ayam..dgn baju tido..bawa suruh yasin sekali..iye la mmg cemas..so kami semua sekali lagi menunggu di ruang lobby dan lebih mencemaskan lagi bukan saja gegaran yg kami rasa tapi amaran tnunami dh pun dikeluarkan di kaca TV..


cuma yg lawaknye dlm keadaan cemas tu kami satu family sempat lagi makan kacang smpai abis la smbil tgk berita di tv ..iye la lapar kan x mkn malam...tp dalam hati masing2 mmg berdebar la.. n berdoa jerk kami ni tinggal 1 malam jerk lagi..harap2 selamat la sumenye..

Mengikut info di kaca tv pada mlm tu kejadian gempa bumi telah berlaku di kepulauan mentawai yang mengakibatkan gegaran dirasai sekitar sumatera barat iaitu berukuran 7.2 skala rikter dan ekoran dr gegaran itu juga amaran tnunami telah dikeluarkan. Yang agak melegakan sikit bila pemberita memaklumkan bahawa gegaran yg mungkin berlaku selepasnya adalah kurang dr gegaran sebelumnya.

lebih kurang jam 11  kami pun masuk semula ke bilik ...dan sweetmama pun cuba jgk la lelapkan mata w/pun sebenarnya mmg tido x lena dibuatnya..asik tersedar2 jerk..Papa Zaquan pun lewat tido mlm tu..smpai la papa zaquan maklumkan pd sweetmama yg amaran tsunami tlh pun ditarik..br la sweetmama dpt tido lena sikit..itu pun kepala pening sbb terasa gegaran kecil pada pagi berkenaan..


Alhamdullillah kami selamat balik ke M'sia pada 26hb jam 5.25 ptg...sbbnya 26hb petang tu khabarnya berlaku tnunami  yang mengakibatkan sehingga kini  lebih dari 140 orang telah terkorban.


Ini la antara pengalaman yg mungkin sweetmama takkan lupakan..selama ni tgk kat tv jerk org berlari menyelamatkan diri..tp kali ni merasainya sendiri..mmg pengalaman yg mendebarkan dan mencemaskan.







11 comments:

  1. Alhamdulillah, xde pape ek..

    ReplyDelete
  2. @Liza : yup..syukur alhamdullillah selamat sumenya..tp pengalaman yang mendebarkan tu masih terbayang2 lagi..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah kita semua selamat...
    tapi kami bertiga boleh tak rasa gegaran tue... pelikkan.. kuasa ALLAH.. tak siapa pon tahu..

    ReplyDelete
  4. alhamdulilah sumenye selamat kan...

    ReplyDelete
  5. @Cute MuM : hehe..betol tu kuasa ALLAH..agaknye kalo rasa msti lagi mendebarkan..

    @Hezesuze: ya betul..yg penting telah selamat pegi dan balik..

    ReplyDelete
  6. fuh.. Giler saspen. Nasib baik suma selamat.. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  7. @Ann :itu la ann..mmg suspen..syukur sgt kami sume selamat..

    ReplyDelete
  8. kami pon baru balik ari sana...
    kami p 1-5/10/2010...
    xsangka plak gegar pas kami p sana...

    ReplyDelete
  9. ohh..eT g bercuti awal bulan la ye..kami bercuti dh nak akhir bulan okt..itula mmg la kita tau thn lepas padang baru lepas gempa..tp x sangka pulak dlm tempoh setahun berlaku lagi..tp alhamdullillah kami balik tepat pada waktunya..hehe..

    ReplyDelete

  10. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  11. Berminat melancong ke Padang Bukittinggi? Kami boleh uruskan semuanya untuk anda.
    Pakej menarik dan insyaallah termurah untuk anda.
    Call/sms/whatsapp saya di 0126665436

    Tempahan kenderaan/supir juga boleh diuruskan untuk anda..

    harga pakej boleh dibincangkan kemudian.

    Visit my Blog:
    http://freelancetour.blogspot.com/

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails