Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, February 2, 2011

Nasi Goreng Sempoi Sweetmama

Salam Sume,

ini menu breakfast Ahad lepas
Ahad sebelumnya pun masak nasi goreng jgk..
Ahad nii pun igt  nak masak nasi goreng jerk..senang..hahahaha

Nasi Goreng Sempoi Sweetmama

amacam sempoi tak

sememangnya sempoi sbb sweetmama masak nasi goreng guna perencah nasi goreng adabi jerk..
apadaa..malas nak tumbuk bawang n cili pnye pasal..
bkn ape nnti sweetmama nya assistant..(zaquan) pun sibuk nak menumbuk sama..(alasan jerk ni..:p)
alaa..lagi pun nak abiskan stok perencah nasi goreng yg ada..heheh

akceli mulanya planning nak masak lauk daging salai masak lemak cili api yg tergendala dh berbulan2..
time ada mood nak masak byk pulak planning lain..
jdknya daging yg ada masak utk rencah nasi goreng jerk la..
cancel masak utk menu tgh..sbbnya ahad lepas..
tgh ada jemputan balik kg..sambut besday dua pupu zaquan
mlmnya pulak nak mkan besar celebrate besday atok n nenek zaquan.

kita tgk resipi nasi goreng sempoi sweetmama ni ye
ade ke yg x pandai masak nasi goreng..
rasanye sume tau masak benda yg paling senang ni..
tapi saje nak tepek gak..

Bahan2
Minyak Masak
Perencah Nasi Goreng Adabi
Cili Api 5 biji
Daging
Telur - 2 biji
Nasi Putih


Cara2 Memasak
masukkan minyak masak - agak2 la..x payah byk sgt..sbbnya nasi goreng kalau berminyak x best..
agak2 minyak dh panas..masukkan perencah nasi goreng adabi dan cili api yang telah dipotong kecil2.
masukkan daging..kalau uoll nak gantikan dengan benda lain pun x pe..
gaul sehingga masak dan naik bau..
masukkan telur 2 biji 
masukkan nasi putih
gaul sehingga sebati dan masak..

dah masak pun..sedia untuk dimakan
sweetmama tambah ikan bilis goreng dan bawang goreng..tabur atas nasi goreng yang sempoi ni
selalunya kalau masak nasi goreng guna perencah ni..mmg sweetmama akan goreng benda sampingan mcm nugget ke, hotdog ke, keropok ikan ke..baru rasa ada selera nak makan nasi goreng perencah ni kan..

Zaquan makan bertambah2..
memandangkan 2 bulan dok umah my mum
mmg compom la sweetmama masak cuma hujung minggu jerk..
disebabkan zaquan skrg kuat makan dan pagi2 dh minta nasi..
so sweetmama gagahkan jgk sekarang ni pagi2 masak nasi goreng utk zaquan
asik makan mamak jerk..jemu gak sebenarnya.



 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..

7 comments:

  1. eija..

    seleranya zakuan dok layan nasi goreng sempoi kamu

    psst: sempoi2 pun..kadangkala leh jadi tips utk ayu cuba if tak ada bahan kat umah...TQ

    ReplyDelete
  2. ermmm mmg dah teringin nie, sedap plak nmpk. mai hantaq sini skt< heheh

    ReplyDelete
  3. @Citarasa Rinduan: hehehehe..kalau ayu nak tau selera zaquan skrg ni mmg tinggi..badan dia pun dh semakin berisi..

    itu yg wat srnok nak masak kalau anak suka makan..hehee

    hhee..btol tu ayu..kadang2 masak sempoi2 ni pun bole buka selera kan..

    @Yu'xan Lee: hehee..nak hantaq camne mummy's angel..dh selamat masuk dalam perut..minggu lepas punye..hehehe

    balik petang ni mummy yu'xan bole la masak sempoi camni..hehehe

    ReplyDelete
  4. tak kisah, sedap ke tak janji ada baaanyak ikan bilis. hehe. kita tak pandai goreng nasi guna perencah. adeiii. pernah buat tapi tak jadi.

    ReplyDelete
  5. @Cha: hehe..betol tu ikan bilis goreng garing2 mmg sedap.
    ohh..iye ke..guna perencah ni paling senang..masukkan jerk 1 paket kecik perencah tu untuk 1 pot setengah beras yg kecik.

    ReplyDelete
  6. jgn kata zakuan.saya pon terliur jgk

    ReplyDelete
  7. @Puan Capa: ala capa..nasi goreng biasa jerk..
    capa masak msti lagi sedap..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails