Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, March 16, 2011

Rutin Check-up Bulanan@31 Minggu

As Salam,

Lewat petang baru sempat wat n3..

Bz nya minggu ni..byk keje opis kena selesaikan
iye la..time byk keje...byk keje..smpai rasa x cukup masa
time keje xde..xde lgsung..huk3..

Hari ni rutin check-up bulanan sweetmama yg ke 31 minggu


Minggu ke 31
Pergerakan bayi mungkin berubah, 
dia mungkin kurang kerap bergerak 
kerana kekurangan ruang dalam rahim dan
tidak boleh membuat gerakan terbalik kuang.
sumber: PA&MA Januari 2011


*** tapi kandungan sweetmama kali ni mmg sgt aktif walaupun dh 31 minggu tp sweetmama asik rasa dia berpusing2 jerk dlm perut ni..maybe kali kedua mengandung..ruang rahim pun dh  besar kot..sbb tu baby boleh terbalik kuang ..hehee..


mcm biasa ..rutin yg wajib..
HB -11.4 - OK
Air Kecing   - Gula - Ok
                 - Albumin - Trace  (x ok..kena byk minum air masak..)
Berat - OK

hari ni jugak jupe Doktor utk Review Result BSP dan Scan Baby

Hasil Scan
Alhamdullillah..ok sumenya..kandungan air ketuban ok, berat baby pun masih lagi ok
dan jantina bayi..sama seperti hasil scan sebelum ni..LELAKI..

Tapi bila doktor baca result BSP minggu lepas..X Ok..

kena repeat BSP before next check yg berikutnya.
Lepas ni Check-up seterusnya dh kena 2 kali seminggu
Adeiii..letihnya..
Next Check up - 30/3/2011
Jdnya - BSP kena repeat next week - 22/3/2011

Genap Kandungan 34 Minggu kena Refer Doktor Pakar 
utk Doktor check boleh bersalin normal atau kena Operate 
memandangkan ada history operation masa bersalinkan Zaquan dulu 
dan genap kandungan 36 Minggu kena refer Doktor Pakar gak 
 sbb ada kes kencing manis
kalau kena bersalin awal..terima jerkla

P/S: Pagi dh abis masa kat klinik..hari ni betul2 waktu rehat tadi smpat bw blog kawan2 - 1.00 - 2.30 ptg..pastu mmg tumpu wat keje jerk..sbb tau kalau smbil2..msti x siap keje..huk3.. sorry ye..


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..

  

11 comments:

  1. tak lama dh tu :) edd bile? huda insyaAllah 2 may..tp kalau awal or lamabt tu lain cite la:)

    ReplyDelete
  2. betul kata huda, tak lama dah tu...

    ReplyDelete
  3. @Huda: mmg 2 bulan jerk lagi..tarikh due 19 Mei 2011
    ohh..huda dulu la ni..,huda awal mei, eija tgh mei..
    tp itu la kalau kena bersalin awal 36 minggu maknanya 22 April 2011
    hopefully..segalanya berjalan dgn lancar..:)

    @Puan Capa: BSP tu Blood Sugar Profile.
    semalam k.ct tanya doktor adakah sbrnya saya ni ada kencing manis..dan doktor explain..once result MGTT after minum air gula 7 ke atas compom la kita mengihadap kencing manis time pregnant..disebabkan itu kita kena wat BSP utk pantau bacaaan gula dalam darah dan utk tentukan keperluan samada perlu ubat kencing manis atau tidak..dimana bacaannya msti x lebih 6.7. dalam kes k.ct ada satu bacaan yg lebih 6.7 tp masih belum lebih 10 lagi..so belum smpai peringkat kena amik ubat kencing manis/insulin..
    so ni next week kena repeat BSP..kenala jaga pemakanan utk elakkan bacaaan gula dlm darah tinggi..

    @Mamalyna: hehee..itula..hope ok sumenya..:)

    ReplyDelete
  4. wahh x lama dh tu yek ..

    syukur result sume ok ..

    ReplyDelete
  5. oo..
    baru uyun tau BSP tue apa..
    hihihi...
    harap semuanya ok..
    dapat sepupu boy lah dania...

    ReplyDelete
  6. @fazilzura: ermm..yup..mmg skjp jerk rasanya 2 bulan tu ..ini pun dh nak abis bulan 3..

    resultnya x ok sgt sbb tu kena repeat BSP..tp alhamdullillah x smpai kena makan ubat kencing manis/cucuk insulin.

    ReplyDelete
  7. @Cute MuM : hehe..itu la .
    k.ct pun dh masuk kali kedua pregnant baru paham..
    sbb confius selalu org kata kalau kencing manis jerk kena amik insulin..
    rupanya BSP ni la penentu sama ada perlu insulin/x..walaupun hakikatnya k.ct ni dh dikira pengidap kencing manis time mengandung jerk..

    thanks..hopefully sgt sumenya ok..
    gitew la gamaknya..dania dpt sepupu lelaki lagi..

    ReplyDelete
  8. kenapa kita pula yg berdebar-debar ni? hahaaa.boleh punya, cayok eija cayok.

    ReplyDelete
  9. @Cha : adeii..maybe perasaan ibu mengandung..sbb tu tempias nye terasa..hehee

    anyway thanks cha..moga segalanya berjalan dgn lancar..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails