Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, June 7, 2011

Bleeding Pada Hari Pertama Selepas Melahirkan Ziqry

As Salam,

12 Mei 2011 - Selepas selamat melahirkan Ziqry...dari labour room sweetmama dipindahkan ke wad biasa pada jam 10.30 pagi. Sampai jerk di wad biasa..doktor yg bertugas pada hari itu memperkenalkan diri.."Saya Doktor Dania yg bertugas pada hari ni" dan beliau pun interview la sweetmama ttg kelahiran baby sweetmama kali ni.

Lebih kurang sejam selepas itu Doktor Dania sekali lagi dtg melawat bersama dua orang Doktor lagi dimana salah seorang Doktor tu adalah ketua dia kot...sbbnye Doktor Dania bg report dkt Doktor ni..dan masa ni Doktor Dania dtg check pad sweetmama dan tanya ttg darah. Sweetmama pun bgtau la yg ini pad kedua saya ..tp dua2 pad dipakaikan masa di Labour Room. Ketua Doktor Dania yg check pad sweetmama bgtau yg darah pada pad sweetmama tu ok..bukan darah fresh..tp darah nifas..berdasarkan warna darah. 

Masa check tekanan darah sweetmama pada sesi petang..misi yg check bgtau degupan jantung sweetmama tiba2 laju? "Oh iye ke..? x pasti pulak sweetmama misi ni check tekanan darah tp bgtau yg degupan jntung sweetmama laju..?" Tapi bila misi tunjuk bacaan kat monitar tekanan darah tu yg bacaannya melebihi 100 ...ohhh..iye kan aje..


Petang tu juga 2-3 kali misi check tekanan darah sweetmama dan keputusannya masih sama dan Doktor Dania sekali lagi terus dtg check nadi sweetmama dan tanye awk ada rasa nak pitam tak/pening kepala ke..?, dh berapa kali tukar pad & byk x darah keluar?, kencing okey ke x?  Sweetmama pun bgtau la...biasa jerk..xde pulak rasa pening kepala, tp bila nak bangun tu mmg sakit sikit..lebih2 lagi sy susah nak duduk & tgn sy bengkak kesan line drip, darah sy xde la byk sgt..dan kencing pun ok..x sakit. Sweetmama siap buat permintaan..boleh tak bukak line drip kat tgn sweetmama ni...huk2

Disebabkan bila doktor sndiri check nadi sweetmama mmg hearbeat sweetmama laju..Doktor Dania ckp.sy perlu check bwh awk..., adeiii..menyerah jerkla..lagipun terigt kisah opismate cerita ttg kena jahit sekali lagi..lebih baik menyerah skrg..drpd menyerah selepas keluar wad.

ini antara dialog Doktor Dania & Sweetmama semasa Doktor Dania sedang check jahitan bwh sweetmama:-
sempat lagi kami berbual..sedang Doktor Dania dok seluk2 kat bwh tu..

Doktor Dania: ohhh..sy tau dah..knpe..jantung awk tiba2 laju..awk bleeding sbnrnya..
Sweetmama: hah..bleeding..?
Doktor Dania: iye..ada luka yg x berjahit...
Sweetmama: jdk...nak kena jahit balik la ni...
Doktor Dania: nmpknye mcm tu la..kita kena jahit tempat yg x berjahit tu la..
Sweetmama: Byk ke kena Jahit Doktor
Doktor Dania: x byk pun dalam 1-2 jahitan je..
Sweetmama: bius x nnti..?
Doktor Dania: kita mmg x kan bius..awk kenala thn sikit..

tiba2 ada misi lalu dpn bilik sweetmama & Doktor Dania minta tolong misi pegangkan lampu suluh dia..
Misi tu pun tegur knape Doktor x guna lampu besar jerk.., Doktor Dania pun balas ada ke.., Misi bgtau ada la..nnti sy tolong amikkan.

Ini perbualan kami semasa Check dengan lampu besar pulak...

Doktor Dania: ermmm..dh x nmpk pulak luka td
Misi: Teruk ke Doktor..?
Doktor Dania: Td sy nmpk masa guna lmpu suluh sy ..tp mmg byk darah td ..maybe sbb sy dh cuci2 dan keluarkan..dh x nmpk bleeding pulak skrg ni..
Misi: ermm..kalau ikutkan mmg dlm luka awk ni..vacum ye..
Sweetmama: haah..
Misi: mmg x de la doktor..
Doktor: Yup..ok la..x perlu la nak jahit..., dia suka jerk..dgr x perlu jahit...
Sweetmama:  :)...(mstila...senyum jerk la..)
Doktor: ok la..tp monitor selalu dianye heartbeat & tekanan darah
Sweetmama: x perlu jahit la ye doktor..
Doktor: buat masa ni x perlu lagi..tp kalau x ok juga..sy check sekali lagi esok..kalau awk rasa ada pendarahan pelik sikit/byk dr biasa...bgttau..

Lega rasanye bila doktor ckp..x perlu jahit.., Malamnye Doktor check sekali lagi degupan jantung sweetmama .still melebihi 100 dan doktor kata kita perlu masukkan air.., lepas habis sebotol air..still juga x ok...doktor ckp..x pe kita try masukkan sebotol air lagi..nnti dh abis air..awk tekan loceng ni bgtau tau..hope ok la resultnya nnti..alhamdullillah..selepas dua botol air masuk..akhirnya baru ok tekanan darah dan degupan jantung sweetmama. Doktor pun lega sbnrnya..sbb mmg yg dtg check Doktor tau bknnye misi..mstilah diorang risau kalau betol kes bleeding...lebih2 lagi kalau kes jahit x betul ni kan..

Doktor memaklumkan mmg salah satu puncanya adalah awk byk kekurangan darah disebabkan proses vacum tu tp nasib baik xde bleeding selepas itu. Esoknye masa nak keluar dr wad sweetmama siap tanye..x perlu check bwh lagi ke..Doktor kata x perlu la memandangkan semalam Doktor Dania dh check dan ok sumenya.

Itula antara pengalaman yg sweetmama x leh lupe..sbbnye sblm tu mmg dh dgr opismate nye pengalaman..ngeri wooo kalau betul kena jahit balik....dah la tu kebetulan sblm sweetmama diberitahu oleh doktor ttg kes sweetmama ni, opismate dtg melawat & citer lagi sekali pengalaman dia kena jahit..tup2 lepas diorg balik melawat...x sangka pulak doktor kata sweetmama bleeding..alhamdullillah nasib baik x kena jahit balik...:)


p/s: tq kpd rakan2 sekerja yg sudi melawat sweetmama pd hari pertama di wad..nnti sweetmama wat tq n3..hehehe..


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

12 comments:

  1. MCM2 KAN UJIAN Y HARUS KITA TEMPUHI DLM MEMBAWA SATU NYAWA KE DUNIA NI,,
    TP MUJURLA X KENA JAHIR SEMULA..KALO TAK... XTAU LA NAK KATA APA.. ORG KATA, JAHIT SEMULA TEMPAT BEKAS JAHITAN TU LG SAKIT DRP Y 1ST JAHITAN TU

    ReplyDelete
  2. alaaa ngerinya eija. huaaa, takot.

    ReplyDelete
  3. aku dulu 3 kali tau jahit...huhuhu

    1st jahit waktu bersalin
    pastu esok nk raya terpaksa balik jugak kampung even br kuar spital
    mayb jln jauh kot... betas

    2nd kena jahit semula ...tp klinik swasta ..bius...last² ujung² tu yg sakit sbb tak bius abis

    3rd betas jugak sbb doc ckp isi aku sgt lembut.... huhu klu gerak²lebih ckit mmg betas....

    seksa tak seksa la ...tp dah dekat 20 haru sembuh luka jahitan ...sbb asek kena jahit je

    ReplyDelete
  4. isk3..seram lak baca..bukan apa, takut gak klu kene jahit semula kan..alhamdulillah x teruk bleeding tu..

    ReplyDelete
  5. aduyaiiii mmg mengerikan kene jahit semule...naseb takde bleeding tuh...

    =)

    ReplyDelete
  6. @LYAfrina: btol tu lya..kita ibu2 ni kira bertarung nyawa untuk keluarkan 1 nyawa..alhamdullillah yg penting selamat..., ada gak dgr camtu..syukur sgt x kena jahit balik..

    @Cha: huhu...mmg ngeri..anggap jerk ini pengalaman kawan2 & minta dijauhkan dr diri sndiri..

    @eima: Adeiii..pengalaman eima ni lagi ngeri dgr..smpai 3 x..,ini eija br kena check blom kena jahit lagi pun dh susah hati..takut...
    risau gak masa dok ulang alik klinik hari tu bentan ke tertetas ke..hari ke 10 tu ikutkan dh tertetas 1 benang tau..sib baik alhamdullillah luka cepat kering dan xde bengkak2.

    @Huda: itula..maunye x seram..kalau kena jahit hidup2 x bius..
    nasib baik la x bleeding..w/pun sbnrnya time doktor dok cuci2 sekali lagi tu tahan sakit jerk la..

    @bonda dadif@akish : yup nasib xde bleeding yg serius sbnrnya..bagus juga sbnrnya doktor check sekali lagi w/pun rasa sakit sikit kan..

    ReplyDelete
  7. eija,ngerinya kalau kena jahit balik.dulu ade gak kwn,kes camtu gak..kena jahit balik,jahitan trbukak kat rumah rsnye.
    alhamdulillah,nsb baik bleeding xteruk sgtkn.

    ReplyDelete
  8. @Kamalia: itu la ..alahmdullillah x kena jahit balik..,bleeding pun x teruk sgt.., erks takut gak kalau dh smpai rumah tiba2 bleeding..tp setakat hari ni alhamdullillah..luka pun cepat kering...dn dh nak baik sepenuhnya.

    ReplyDelete
  9. @Mama Tun Nur Safiya: mmg takut shima...padahal masa korang dtg melawat tu k.ct ckp ok jerk kan..mmg x sgka la petng doktor suspek k.ct bleeding..sib baik at lastnye bkn & x perlu jahit..huhu..

    ReplyDelete
  10. seriau baca...:) sib baik semuanya ok :)

    ReplyDelete
  11. @AyuArjuna Bigoshh: org yg mengalaminya lg seriau...ehhee..,yup alhamdullillah semuanya ok akhirnya..:))

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails