Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, June 13, 2011

Check-up Sebulan Ziqry

As Salam,

12.6.2011 - genap usia Ziqry 30hari/sebulan 
dan hari ini 13.6.2011 Ziqry menjalani pemeriksaan bulanan yg pertama di Klinik Kesihatan.

Hari ni papa yang hantar dan tunggu kami di klinik walaupun papa pun x sihat hari ini (nnti sweetmama story dlm n3 lain). Sampai klinik pukul 8 pagi tapi mcm biasala mana2 klinik kesihatan penuh ngan ramai orang...pukul 11.30 baru kami pnye urusan selesai.

Alhamdullillah..Ziqry pnye perkembangan kesihatan adalah baik:-

Berat - 4.24 kg 
Panjang - 57 cm
Ukurlilit Kepala - 37
Jantung - Ok

Kesan Vacum - Kalau mengikut pemerhatian Doktor..ok wlaupun nmpk mcm lmbat surut..selalunya sebulan dh normal., cuma doktor suruh pastikan yang kesan dkt tempat vacum tu mestilah semkin berkurang...jgn semakin membesar..

Untuk sebulan ni, Ziqry kena cucuk untuk hepatitis..masa kena cucuk Ziqry nangis..tp lepastu terus diam..lgpun misi bgtau untuk cucuk sebulan ni..biasa jerk..baby xkan demam..

ermm..tp itula..seminggu dua ni..Ziqry buang air besar x berapa ok..sbbnya minggu lepas 5 hari x buang air besar..hari jumaat lepas baru boleh buang air besar..hari ni masuk 3 hari x buang air besar lagi..tapi bila tanye doktor dia bgtau masih normal lagi melainkan kalau baby x boleh buang besar tp masa dia meneran tu smpai menangis2 sakit dan najisnye x normal..itu maybe baby ada penyakit usus..tp setakat ni ziqry xde la menunjukkan tanda mcm tu sekali..perut dia kembung pun..xde la meragam sgt..smpai x boleh tido..najis dia pun normal.kuning..xdela hitam. 

Hope my baby Ziqry dijauhkan dr penyakit2 yg merbahaya...AMIN.

Saya yg berusia 1 bulan
pipi saya teruk kena ruam susu..tp td mama dah minta ubat cream dkt doktor..
moga pipi sy tulus mulus mcm abg saya..zaquan..ehhehee

Next Check-up: 13 Julai 2011

p/s: td sweetmama pun kena check-up sekali..setakat ni alhamdullillah ok..xde masalah..air kencing & tekanan darah - normal, berat pun dh turun berbanding masa mula mengandungkan ziqry dulu...tp itulah..1/7/2011 sweetmama kena repeat MGTT utk pastikan ada kencing manis atau tidak selepas mengandung/bersalin..hope sgt tiada..


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

11 comments:

  1. wahh cepatnye masa berlalu..ziqry dh sebulan ....

    ReplyDelete
  2. kesiannya pipi ziqry ada ruam..
    dania dulu pon kene sikit,,
    lepas sapu ubat eloklah tue..

    ReplyDelete
  3. a'aa cepat jek masa berlalu yea...comeiiii

    ReplyDelete
  4. @amiey lee: itula..zaman skrg ni mmg cepat jerk raanye masa berlalu...sedar x sedar dh sebulan kan...hehhe

    @Cute MuM: ermm..mmg teruk gak ruam kat pipi dia kali ni..zaquan dulu kalau kena ruam pun cepat jerk hilang...tp baby ziqry ni ..lama la kesan ruam tu nak hilang..itu yg td minta cream kat doktor..kesian tgk muka baby tu kasar rasanye..

    @Yu'xan Lee: hehe..itu la mummy yu'xan..nnti tau2 jerk dh nak naik keje..adeii..dh la sedap duk umah cuti lama..skrg kat opiss kat dh byk keje..hehehhe...

    ReplyDelete
  5. kire nye sume ok kan .. so bile doc ckp gitu , x yah risau2 sgt. kang ko plak x lena nk tido ...

    oh lepas banak pun kene minum air guleker?ayokkk x sukeeeeee

    ReplyDelete
  6. dah sebulan ek?cepat je kan..harap2 dijauh dr penyakit yg merbahaya.
    Ziqry,jgn risau,nnt ruam susu tu mesti hilang,pastu pipi Ziqry pun mulus mcm abg zaquan jugak.:))

    ReplyDelete
  7. yeay ziqry dh sebulan dh! :) lukman lg berat hari tu..4.8kg :)

    ReplyDelete
  8. sekejapan masa berlalu. dah pun sebulan. boleh tahan berat dak ni. takpe, janji tak buat perangai ye ziQri... nanti aunty datang tengok ziQri.

    ReplyDelete
  9. @Fazilzura: hehe..itula masalahnya..naluri ibu ni kan risau nye melebih..

    yup..kena minum air gula lagi..mmg x sukee..

    @Kamalia: thanks lia.yup moga dijauhkan penyakit yg merbahaya ni..skrg ni kan mcm2 penyakit ada..yg kita x duga..

    hehee..mstilah risau..sbb muka abg dia dulu mmg mulus smpai la skrg ni..tp ziqry ni eija tgk lmbt sikit tindakbls dia..smlm dh sapu cream still rassa kesat sgt pipi dia..jd pg td eija sapu aloevera ..br rasa lembut sikit...hehehe.

    @Huda: Lukman mmg nmpk bambam..n chumell sgt...:)
    Ziqry ni mmg kurus sikit..ini pun naik 1 kilo dh rasa srnok..sbb masa dia sakit kuning dulu berat bdn dia turun..

    @Cha: itula skjp jerk rasanye sebulan dh...yup alhamdullillah..ziqry ni sgt senang untuk dijaga..walaupun mcm2 dugaan dialami

    ReplyDelete
  10. x tgk lagi zikry..hari tu diaorg pergi..saya audit penang :(

    ReplyDelete
  11. @Puan Capa: hehe..xpe la capa..dh tugas kan..hari tu pun dh ramai wakil BPAD..:))

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails