Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, June 9, 2011

Kesan Vacum

As Salam,

Alhamdullillah..Hari ni Ziqry dh berusia 29 hari..skjp pulak rasanya...dh nak sebulan dah dan alhamdullillah my baby Ziqry dh semakin sihat  dan aktif...:)

ini kesan lebam kemerah-merahan dkt kepala Ziqry disebabkan proses Vacum..
ini la antara keburukan Vacum...
pic ni sweetmama amik semasa Ziqry berusia 3 hari..
seminggu baru hilang kesan merah ni tau..
Walaupun skrg ni kesan lebam tu dh hilang..tp still lembut lagi mcm dkt ubun2 dia..
lembut dan kepala Ziqry nmpk lonjong.
sweetmama mmg x berani la nak tekan lebih2..walaupun ada yg cakap selalu2 la tekan sikit kat tempat tu.., ada gak yg ckp..jgn usik..nnti lama2 dia akan normal..
jadi sweetmama kalau usap pun..perlahan-lahan jerk..sbb baby Ziqry tunjuk reaksi marah tau kalau kita usik dkt kepala dia yg lembut tu...maknanye msti sakit sbnrnye kan..

igt lagi masa kena thn dkt NICU.., doktor yg rawat tu bgtau salah satu punca my baby kuning adalah kesan Vacum tu..nasib baik baby awk x kena tahan masa mula2 lahir dulu ye. ..sbb kalau tgk dr kesan kat kepala dia..nmpk mcm teruk juga..tp alhamdullillah..xde pape..

Syukur Alhamdullillah dan sweetmama sentiasa berdoa moga my baby Ziqry diberikan kesihatan yg baik...AMIN.  

p/s: sape yg pernah alami masalah mcm sweetmama ni..nak tau juga uols pnye pengalaman...




 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^..
 

11 comments:

  1. uishh merah ya kesan dia.. takpela janji zikry dah selamat dan takde kesan lain.. semoga eija n baby terus sihat

    ReplyDelete
  2. alahai cian nye smp merah2 yek ..
    jgn tekan2, cume leh usap2 jek..

    ReplyDelete
  3. owh besar juga rupanya kan eija, kita slalu tgk dlm gambar je, gambar kartun, bila ada gambar live macam ni, seriau pula. mengikut pembacaan kita, biar je nanti dia akan hilang dan baik sendiri. eija cuba2la tanya doktor.

    ReplyDelete
  4. tak dak lagi pengalaman ..hopefully takan ade pengalaman cam tu ... ngeri ....

    ReplyDelete
  5. kira mmg kuat la vacuum tu sedut kepala baby kan..ciannya baby..

    ReplyDelete
  6. tentang pengalaman kena vacum tak pernahlah mama...cuma kata orang kepala baby akan jadik normal tapi mungkin ambik masa....kesian babykan...tapi demi menyelamatkan dia kena jugak buat vacum...semoga baby sihat...

    ReplyDelete
  7. lukman pun kene vacuum tp kesannye xde merah gitu eija. 2hari je nampak lonjong sikit pastu dh kembali normal.alhamdulillah..mungkin lukman kene vacuum sikit je kut.

    ReplyDelete
  8. haritue tak nampak pon kesan vacum tue.. dania ada kesan parut kat kepala sampai sekarang.. rasanya kesan terkena pisau masa nak buka laluan dulu..

    ReplyDelete
  9. @e_da: yup mmg merah.kalau tgk masa hari pertama lg la merah, eija igtkan darah dkt kepala baby basuh x bersih..rupanye lebam kesan vacum.
    Thanks ida..alahmadullillah eija & ziqry dh sihat...:)

    @Fazilzura: mmg x berani nak tekan2 pun..usap2 lembut jerk..sbbnye mmg lembik lagi dkt tempat kesan vacum tu tau...

    @Cha:mmg besar pun.., dlm tempoh berpantang ni mak eija yg mandikan baby, masa hari pertama mak eija mandikan ziqry..mak eija pun ckp takut nak pegang kepala dia..lembik sgt.., mak bidan yg urut eija tu yg ckp..tekan2 la sikit dkt tempat lebam tu tp jgn la tekan kuat sgt ..slow tp kena kerap buat..sbbnye kepala ziqry mmg nmpk lonjong & dkt tempat lebam tu tinggi sikit..,eija kadang2 usap, kadang2 lupa..sbb ziqry pun x suka kita pegang2 kepala dia..

    @eima: btol tu kalau boleh jgnla vacum...tp itula ini kira pengalaman pertama eija bersalin normal..itu yg x pandai teran..kalau btol teknik meneran tu rasanye mmg xde masalah nak bersalin normal..heheh

    @lydzar: rasanye la..lagipun kalau x berjaya jg vacum time tu..doktor mmg ckp..sekali lagi awk x berjaya teran mmg kena operate...jdnye msti doktor pun bersungguh vacum utk tarik baby kuar..huhu..

    @Zaidah: ermm..btol tu terpaksa vacum utk selamatkan baby..risiko lain kena la kita tanggung..alhamdullillah xde la sampai kesan yg teruk2..sbbnye ada makcik tu tegur eija kat klinik kepala baby nmpk lonjong.eija ckpla kesan vacum..pastu dia cerita anak makcik lg kesian..vacum jg tp terseliuh bahu baby.

    @Huda: oh..iye ke..2 hari dh ok.., Ziqry lebam tu mmg dh ok x merah..tp masih blom normal lagi..lembut sgt kat kesan vacum tu dan kepala ziqry pun nmpk lonjong lagi. itu yg eija risau sgt bila Zaquan suka pegang2 kepala adik dia..sbb kepala Ziqry tu mmg lembut lg smpai skrg. hopefully cepatla kembali normal.

    @Cute MuM: Masa Cute Mum dtg melawat kami tu dh hari ke 9..mmg dh hilang kesan merah tu..tp perasan kan kepala dia lembik & lonjong.., Mak ngan Adik mmg perasan tang kepala Ziqry tu dan adik pun ada ckp yg kawan dia pun ade kes camni..tp dia biarkan jerk ..nnti akan normal..

    ReplyDelete
  10. eija, kesiannya. tp,xpe,kesan tu nnt akn hilang.Ynag penting sumenya selamatkan.

    ReplyDelete
  11. @Kamalia: yup btol tu yg penting sumenya selamat..:))

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails