Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, June 14, 2011

Encik Suami Sakit??

As Salam,

Malam Jumaat 10.6.2011 Papa dan Zaquan bermalam bersama kami di bt. 10 cheras..sbb esoknya 11.6.11 adalah majlis akad nikah adik bongsu perempuan sweetmama dan sweetmama turut rancang untuk buat sesi potong kek sempena Zaquan 3 tahun selepas selesai majlis akad nikah berkenaan. (n3 akad nikah & potong kek zaquan story n3 lain la ye)

Papa sampai jerk cium2 Ziqry skjp pastu terus tido..walaupun masih awal lagi..baru pukul 8.30 malam. sweetmama x kisah pun papa nak tido..lgpun majlis esok guna katering jerk..rumah pun dh abis kemas..mmg xde keje pun nak buat..., Zaquan pulak Mak Ngah Cbah dia bw g amik kek b'day & kek pengantin.

Swetmama tegur juga..papa kanape penat sangat ke..? balik terus tido..., papa cuma cakap..haah letih.., ermm..xpela maybe btol letih. lagipun mmg papa balik keje..amik zaquan terus dtg sini. Esoknye majlis berlangsung pada pukul 11 pagi..tp biasala ada gak la perkara yg wat kelam kabut time tu..masalah caterer.., papa tolong wat keje mcm biasa...tp selepas selesai majlis akad nikah..sedang tetamu yg hadir sibuk makan..papa masuk bilik..papa ckp ngan mama bila nak potong kek zaquan, abg nak tido skjp..mama pun bgtau..dalam setengah jam lagi..tunggu la tetamu abis makan dulu...sempat juga la papa lelapkan mata sekejap sblm majlis potong kek Zaquan. 

Selepas selesai majlis potong kek..baru la papa citer yg dia dh 3-4 hari sakit perut..sakit perut yg amat sangat dan kencing kotor. Papa jg bgtau yg dia dh 2 hari berhenti hisap rokok. Dah tentula mama risau bila papa citer yg dia sakit..puas la mama pujuk papa g klinik..tp papa xnak..papa takut tetiba ada penyakit lain ke..? malam sabtu tu pun papa tido awal. 

Esok paginya papa bgtau dia sakit perut lagi..mama siapkan makanan untuk papa pun..papa jamah sikit jerk..masuk jerk makanan dalam perut papa akan rasa mcm nak buang air besar..tp x mmbuang pun..sakit jerk lebih..pagi tu papa betol2 minum segelas air milo suam jerk. 

My mum pun risau dan ada tanya knape dgn harry mcm muka orang x sihat jerk..? mama pun bgtau la..mmg dia x sihat pun..sakit perut. My mum pun risau siap suruh sapu minyak Nona Roguy dan suruh pegi klinik. maunya x risau adik sweetmama (pengantin) baru jerk disahkan sakit kuman dlm darah. Mane la tau takut papa pun terkena sbb sipmton utamanya sakit perut..

Dah sakit sangat baru papa sapu ubat..tp papa kata makin sakit.., Mama pujuk lagi ..jom la mama boleh temankan papa pegi klinik/hospital.., akhirnya papa setuju nak pegi..tp masa mama pujuk papa tu, mama tgh menyusukan Ziqry. Menunggu Ziqry menyusu sampai terlelap papa.., mama tgk papa terlelap..mama pun terlelap..at lastnya kami anak beranak terlelap sume..,bila dh terjaga..papa malas dh nak pegi..sbb sakit dia dh reda sikit katanya..

Petang ahad tu papa balik umah bangi ..esoknya nak keje mcm biasa dan esok juga papa perlu hntar Ziqry untuk pemeriksaan sebulan Ziqry. Mama mmg risau boleh ke papa memandu..papa kata boleh..Malamnya mama call..papa dh sampai rumah bangi dgn selamatnya.., Zaquan tgh layan upin ipin dia..Papa cuma ckp dia nak tido jerk..

Isnin Jam 5.45 pagi baru mama sedar ada missed call dr papa pada pukul 1.30 pagi..cepat2 mama call papa balik..rupanya papa bgtau dia baru balik dr Emrgency..akhirnya papa pegi juga hospital serdang ..tgh malam tu papa dh x tahan sangat sakit perut..hantar Zaquan dkt umah mak dan papa sorang2 terjah Emergency..

Doktor suspek papa kena batu karang..jadi buat x-ray..., tp hasil drpd x-ray..tiada pulak apa2 batu dijumpai..Syukur Alhamdullillah...Papa citer masa doktor kata nak x-ray tu dia risau sgt...takut jerk ntah ape2 penyakit yg ada.., lepas tu bila papa bgtau yg air kencing dia kotor...doktor buat ujian air kencing..tp xdpt pun kenalpasti penyakit sbnr..tp doktor bgtau yg pundi kencing papa luka..sbb tu papa rasa sakit masa kencing...

buat masa ni doktor bg ubat cuci air kencing, antibiotik & pil tahan sakit...dan kalau masih sakit juga lagi doktor suruh dtg balik hospital.

Alhamdullillah..papa ckp hari ni dh semakin berkurang sakitnya bila dia mkn ubat, tp mama still risau sbb kalau tgk papa menahan sakit time tu mcm teruk sgt sakitnya...mama dh pesan kat papa kalau sakit jg lagi terus g hospital dan minta buat pemeriksaan darah pulak sbbnya melalui pemeriksaan darah jerk bole tgk kita ni ada masalah kuman dlm darah atau tidak. Sweetmama ambil iktibar & pengajaran dr apa yg telah adik sweetmama lalui. (nnti sweetmama story pasal kisah adik sweetmama ni di lain n3)

Mama sentiasa berdoa moga papa cepat sembuh ..tak lama lagi anniversary kita yg keempat..harap2 kita boleh smbut berempat. 

P/S: mestilah susah hati sgt bila en. suami kita sakit kan..lebih2 lagi mcm sweetmama ni mmg bergantung sepenuhnya pd en suami..sweetmama ni x pandai memandu..papehal jd dkt keluarga..mmg terasa susahnya.


 ♥Jagan Lupa Klik2 My Hearbeat♥ TQ..^_^.
.

13 comments:

  1. abg sakit ker?
    risaunya.. harap takde apa2lah..

    ReplyDelete
  2. kak ija dah kena la mula amik lesen memandu.nnt ape2 kan senang jugak...

    ReplyDelete
  3. eija.. sudah tiba masa kamu beranikan diri memandu

    semoga papa zakuan sembuh cepat, ayu rasa papa sentiasa tahan untuk kencing.. kan....

    ada rawatan di melaka, mmg hanya utk sakit kencing2 atau betu karang namanya..
    molek berubat cepat ya..

    ReplyDelete
  4. @Cute MuM: haah..x berapa nak sihat...kerap sakit perut, masa hari sabtu hari tu mmg nmpk sgt muka dia x sihat dgn kurusnye..,itula k.ct pun berharap sgt moga xde pape penyakit lain la..

    @Pn. Dyha: lesen memandu k.ija dh ada sbnrnya..setiap tahun renew...tp x berani nak memandu..hehhehe..

    @Citarasa Rinduan: thanks ayu..yup btol tu..itupun yg selalu mak eija bising...suruh eija cepat2 beranikan diri memandu..,

    ermm..agaknye la ayu..,tp sejak akhir2 ni asben eija tu diet nasi..takut gak perut dia dh x bleh terima nasi..

    eija mmg tau dekat melaka tu ada pusat rawatan untuk penyakit batu karang ni..sbb kawan eija pernah berubat sekali.., tp setakat ni alhamdullillah bkn sbb batu karang..hope xde la penyakit2 merbahaya ni..

    ReplyDelete
  5. kautkan semangat...n doa banyak2 takde apa2 yerrr..

    ReplyDelete
  6. harap2 semuany aok...mmg risau bila en suami jatuh sakit :(

    ReplyDelete
  7. harap hubby eija dijauhkan drpd sebarang penyakit2 kronik. tapi pundi kencing luka, memang sakitla eija. mcm kita hari tu, 3 kali pakai buka tiup kencing then harusla kena jangkitan kumankan. doktor bagi antibiotik, sminggu dua juga baru pulih.

    ReplyDelete
  8. moga suami eija cepat sembuh...saya pun kalo suami sakit x keruan dibuatnya. walhal cuma demam biasa saje..huhu..

    ReplyDelete
  9. adoyai , kalu anak sakit kite sgt susah ati .. tp bile ayah anak sakit, lg susah ati kite ye dak huhuhuhu ...

    emm sakit2 perut gitu takut gastrik, x pun apendik..ko g bwk ke pakar ler.. bior xray bebetui.. dlm nye hal ni x leh main agak2 jek

    ReplyDelete
  10. sayang bila ade lesen tapi tak berani memandu....SM kena jugak beranikan diri in case klu tetiba ade emergency berlaku n papa tak ade SM terpaksa jugak memandu keta....

    ReplyDelete
  11. @Mama Tun Nur Safiya: Thanks shima..,yup mmg sntiasa berdoa dijauhkan perkara2 yg x diingini..alhamdullillah..setakat hari ni papa zaquan semakin sihat..

    @AyuArjunaBigoshh: Thanks ayu..Alhamdullillah..setakat hari ni keadaannya dh semakin sihat..boleh pegi keje mcm biasa.., btol sgt susah hati kalau suami kita jatuh sakit..lebih2 lagi tempat kita bergantung..

    @Cha: Thanks cha, btol tu cha..mmg asben eija ckp..sakit ..itu yg dia risau sgt dh la kencing kotor pastu sakit pulak..alhamdullillah skrg dh semakin sihat..

    @ibu MZW: thanks farah..btol tu mmg x keruan..risau sgt..lebih2 lagi asben eija ni jenis yg takut g klinik...alhamdullillah skrg dh semakin sihat..

    @Fazilzura: btol tu zura..kalau perkara yg melibatkan family ni mmg susah hati dibuatnya..lebih2 lagi kalau ketua keluarga yg sakit kan..

    kalau sakit berterusan jg mmg aku paksa asben aku g jumpe pakar..tp setakat hari ni asben aku cakap dia dh semakin sihat..

    @Zaidah: itu la ...susah btol nak hilangkan rasa takut nak memandu kereta..agaknye kalau emergency..terus pandai bw kot..,hehee..anyaway thanks..mmg pun kena mula belajar balik dan beranikan diri memandu..

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah dah ok sikit..
    Hubby MJ dulu ada gak batu karang, memang sakit ler, kita yg risau kan.. :)
    lepas makan ubat pehtu baru ok..

    ReplyDelete
  13. @Myra Jay: yup mmg ada kawan yg pernah alami bt karang ni dan dia bgtau mmg sakit...kalau tetiba sakit perut tu dtg mmg smpai x leh buat keje..menangis la dibuatnya..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails