Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, September 10, 2012

Raya 2012| Giliran Adik Beradik Beraya Di Rumah Sweetmama Pulak!

As Salam,

Lewat updates n3 hari ni, hari ni ada jamuan raya opis..la ni baru sempat buka blog..hihi..sebelum nak up story jamuan raya opis, up dulu story awal raya yg x abis2 lg nak diceritakan ni..

Selesai sudah kami beraya di rumah Adik Beradik Mama, kini giliran Adik Beradik Mama pulak mengunjungi rumah Mama..w/pun terbalik, patutnya mestilah ziarah rumah kakak dulu, barulah kakak turun rumah Adik Beradik yg lain kan, tp zaman sekarang ni dh x berkira sgt pasal tu, sbb zaman skrg ni lebih kpd konsep masa kan, mama pun mmg x kisah sgt pun..janji dtg..hehe..

Setelah memikirkan menu apa yg nak dihidangkan, akhirnya Mama buat Nasi Impit, Rendang Daging, Makaroni Bakar & Ayam Ala² Kenny Rogers. 

Kalau nak tahu ini baru pertama kali Mama masak rendang sendiri tau, selalunya dulu tolong² Ummi masak jerk, nak buat sendiri dari A to Z tu xdelah sbb Mama rasa masak Rendang ni renyah, tp bila dah masak sendiri..ohh senang jerk masak rendang ni rupanya. Maybe masa kita kecik² dulu tolong Ummi masak, ummi masak byk sekali masak 2 kilo daging, pastu kerisik buat sendiri, Mama masak shortcut, santan pun guna santan kotak, kerisik beli yg dh siap jerk..masak pun 1/2 kilo daging jerk..45 minit dah siap rendang minang Mama ni..hihi..puas hati sbb Ummi kata pandai dah masak rendang.. :P

Menu Makaroni Bakar tu pulak atas request Adik² Mama sbb Mama dok tayang dlm FB hasil Mama buat Makaroni Bakar so diorg pun excited gak la nak rasa kan, Hahaha..skrg ni dh pandai dh wat Makaroni Bakar ni sbb senang jerk buatnye..cuma kosnya tinggi sikit ler..

Ini ler menunya Nasi impit & Rendang Daging serta Makaroni Bakar..


Close up sikit rupa rendang daging minang hasil tgn sendiri..


Ayam Ala² Kenny Rogers, ini mmg antara menu yg Mama rajin masak x kira waktu, sbb dgn adanya Pemanggang Vantage tu makin rajin pulak Mama masak menu ni..Nak up story pemanggang n ayam ala2 kenny rogers pun x terbuat²..huhu, penangannya sampai Ummi n Adik Mama pun dok nak order pemanggang vantage ni..

Time ni Mama masak Seekor Ayam, laku siap ditapau oleh Adik Mama..

Adik & Ummi yg dtg beraya rumah Mama, dah masak macam², baru Ummi bgtau yg Adik Lelaki Mama x dpt nak dtg, ada hal..ermm tp dh masak pun kan..nasib baik diorg tapau makanan yg Mama masak..^_^..

Kelakar la time ni sbnrnya, Ziqry bila tgk baby wiwin dok dlm baby seat ni, Ziqry pun sibuk nak duk dlm baby seat wiwin, terpaksa la Mama kuarkan baby seat Ziqry, tp baby seat Ziqry  x leh gerak/buai mcm wiwin nye..itu yg masa amik pic ni dia nangis..huhu

Sebelum tu elok jerk dia main dgn Wiwin, N3-N3 sebelum ni pun penuh dgn gambar Ziqry yg gemar melayan Wiwin, Zaquan time ni bz bermain ngan kawan2 sebelah rumah..sampai x igt nak balik rumah, dia masuk rumah pun sbb teringat nak makan Chicken Chop (Ayam Ala2 Kenny Rogers tu..)


Abis dah story minggu pertama raya 2012, masuk minggu kedua raya 2012 dah penuh dgn open house kan..sana sini org bz wat open house..Mama ada gak terima jemputan open house..tp sepanjang minggu kedua raya Mama x amik gambar lgsung sbb ada jerk halnye time nak amik gambar bateri abis ler + segan pulak nak bergambar kat rumah org, ni rumah sndiri n rumah adik beradik sendiri berani la bergambar..hihi..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

12 comments:

  1. rajinnya eija.. sedap nampak menu2 tu... sy tak buat apapun tahun ni .. bberaya pun tak... bdn x larat.. huhu

    ReplyDelete
  2. alamak... takleh tgk makanan-makanan yg sedap-sedap ni. mmg terliur... ayu dah makan byk sgt raya ni. badan pun sudah naik... :(

    ReplyDelete
  3. sedapnye ade makaroni bakar tu...nyammm nyammm

    ReplyDelete
  4. rajin tue...ayam tue nampak menyelerekan.....

    ReplyDelete
  5. pandai da masak rendang...hehehe
    sama la saya pun thn ni try wat rendang sendri...alhamdulillah menjadi...mmg betul ckp awk..bila kite da cuba rupanye senang aje wat kan...

    ReplyDelete
  6. wah bestnya sana sini open house, cute la twin je...

    ReplyDelete
  7. huda lom penah masak rendang sendiri :) mesti ada bantuan dari yg pakar :)

    ReplyDelete
  8. @e_da: hihi, mood rajin tgh sampai time ni, itu yg rasa nak masak mcm2 utk family kita rasa, kalau mood malas sampai..benda senang pun malas masak..
    la ye ke, maybe pembawakan budak kot..lgpun ida dh sarat gak tu..kalau x larat mmg kena rest byk2..

    @~aYu~: sama lah kita ayu, eija ni pun hari raya ni pulun semua, mcm2 makan..dh naik gak ni..:(

    @GreenJade: sejak buat makaroni 2nd trial hari tu menjadi, itu yg bila adik request nak sgt rasa makaroni bakar eija tu, eija buatkan jgk..

    @Jue a.k.a ibu 2F: mmg menyelerakan ala2 kenny rogers gitew..hihi

    @E'na Palace: Alhamdullillah, betul tu, nak tau kena la cuba buat dulu kan..

    @Anja a.k.a Mama_Balqis: itulah sana sini open house, raya ni mmg mewah kita dgn makanan..
    mmg cute..

    @Huda: lepas ni boleh la huda cuba buat sendiri pulak, masak dlm kuantiti yg sikit dulu..insyaallah menjadi.

    ReplyDelete
  9. muium... m x inggh sini bz, datang baca maraton.. nampak ayam ala² kenny rogers tu macam sedapp jer.. kuah dia pun akak buat sendiri ker?? mcm mane nak buat.. suke makan kuah ala² gitu mcm chicken chop..

    ReplyDelete
  10. hihi biasalah tu,k.eija pun selalu x sempat BW n BW marathon gak ke blog kawan2.

    haah kuah dia pun k.eija buat sendiri, nak reseipi ke, k.eija ikut resepi dr blog CT Delima, nnti yana try google jerk blog CT Delima tu..
    senang jerk nak buat dia..

    ReplyDelete
  11. eija..nnt kalau ade rezeki kita berjumpa,nak jugak rasa makaroni bakar n ayam ala2 kenny rogers tu..haha*xmalu sungguhkan..
    kelakarla ziqry ni,nampak wiwin naik carseat tu dia pun nak naik jugak ek..

    ReplyDelete
  12. @Kamalia: Insyaallah mmg teringin gak nak berjumpa n bertentang mata dgn lia ni..:))

    Hahhaa..malu eija tau, eija ni bknnye terror masak pun, itu yg bila try masak menjadi bkn main lg canang dlm blog, kalau tgk lia masak lg sedap2 n terliur tgk gambar dlm blog lia tu..

    Itulah x padan dgn kecik tp ada hati nak jaga baby wiwin, pastu bila tgk baby wiwin duk dlm carseat da pun sama nak jd baby wiwin jgk..huhu

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails