Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, September 12, 2012

Raya 2012| Open House 2012 Family In Law!

As Salam,

Alhamdullillah Open House family in law (FIL) Mama yg diadakan pada 8 Sept 2012@21 Syawal 1433H telah pun berjalan dengan lancar. Adik Ipar Mama@Cute MuM dh pun up N3 Open HouseJumpa Kawan Blogger semasa Open House, Mama baru nak up N3 versi Mama..Hahaha..selalu jerk lewat updates kan..So Mama xmo citer panjang² sbb mcm biasa selalunya open house FIL Mama mmg meriah dgn tetamu yg dtg silih berganti & menu dimasak sendiri (ada biz catering sendiri~Puncak Sakti Catering~, sedia menerima tempahan) 

Tahun ni 1st time Adik Ipar Mama yg bongsu request tolong masakkan Makaroni Bakar sbg slh satu hidangan n 1st time jgk Mama buat utk bg tetamu yg ramai rasa, dalam hati ni risau gak selalu masak utk tekak sendiri, suami & anak2 jerk, ni nak bg org lain rasa masakan kita, Alhamdullillah menjadi dan habis..maknanya ok ler tu kan, siap ada yg bertanya resepi n tanya Mama terima tempahan ke x..? Mama x amik tempahan pun ye, credit to Mama Tun Nur Safiya, Mama byk belajar masak dr dia sbnrnya..:)

Niat dihati mmg nak sampai rumah FIL awal + mmg MIL dah pesan minta dtg awal utk tolong apa² yg patut, tp ada jerk halangan nak sampai awal padahal Mama bangun awal jerk, sesudah suboh dah start operasi memasak Makaroni Bakar, dapat 4 bekas, 2 bekas siap dibakar, 2 bekas lg siap dh sos makaroninya tinggal nak bakar di rumah FIL jerk. Tapi gitu gini, gitu gini selesai masak, tugas nak memandikan anak² Mama jgk yg nak kena selesaikan, masalahnya nak ngejutkan Papa bangun pagi, Anak² mmg jenis bangun awal pagi semuanya, Zaquan siap terlepas main dgn kawan jiran sebelah sikit pnyer payah nak suruh mandi pagi sbb nak main pnyer pasal siap kena libas dgn Papa dia pagi tu baru dia nak mandi..huhu..cian pun ada bila tgk dia asik kena marah n rotan jerk tp tulah sejak dh pandai berkawan ni makin xmo dgr kata pulak..

Sudahnya pukul 10.30 pagi baru nak bertolak dari rumah, pagi tu Papa bawa Zaquan n Ziqry naik moto sbb nak pulangkan Moto Atok, Moto 125 Papa ada di bengkel, Mama pulak drive kereta. Akceli pagi tu dah start hujan renyai2, tp Papa redah gak bawa anak² naik motor lgpun diorang merengek nak naik motor xmo naik kereta.

candid pic mereka naik moto pagi tu..cepat2 hujan sudah turun, Papa x pakai helmet sbb ada jalan shortcut dr rumah kami ke rumah Atok n Nenek Zaquan n Ziqry (sebelah taman jerk kami ni..)


Adik Ziqry dh selamat tukar baju sbb baju adik basah kena air hujan,
x lama lepas sampai rumah Atok n Nenek, Ziqry syok layan tido cuaca pun mendung gitew..
Lama tau Ziqry tido sampai pukul 2ptg baru dia sedar..

Zaquan pulak sampai2 isi perut dulu..pekena nasi briyani ..sedap nasi briyani Atok n Nenek ni tau..
Zaquan makan sampai 3 kali tp dia suka lauk ayam jerk la..


Menu Hidangan yang dah tersusun cantik..Macam2 Ado..
Menu Utama:- Nasi Briyani lauk Ayam Masak Hitam, Rendang Daging, Dalca, Sayur Acar disamping menu pilihan lain Laksa, Soto, Lemang & Nasi Impit, Special Rendang Ayam masak sekali dgn pucuk ubi, x ketinggalan menu Makaroni Bakar sweetmama la..hihi..Pencuci mulut ada Buah Oren, Dadih, Tapai & Agar2. 


Close up sikit antara menu yg dihidangkan..


Adik Ziqry baru bangun tido time ni, bangun² tido Mama terus bawa lepak kat luar dalam khemah makan jumpa baby, Ini baby kawan bloggers mamafarah4@K.Norr, x sempat pulak nak bergambar dengan k.norr & family, sempat bergambar dgn baby dia yg last ni jerk..hihi..Anak² K.Norr ni 5 orang perempuan semuanya n ada sepasang kembar mmg comel² kesemuanya.


2nd time sebenarnya bertentang mata dgn k.norr ni, tp ini 1st time la dpt betul2 berbual w/pun x sempat sgt nak berbual panjang n lebih mengenali k.norr ni sbbnya  time ni bila tgk hasil tangkapan pic Mama n baby k.norr, perasan tudung mama senget terus masuk dlm rumah betulkan tudung, lepas tu bila keluar semula schoolmate@kawan blogger Fazilzura pulak dh sampai. So dok melepak dgn Zura pulak.., tp sebelum tu sempat dah berbual dgn k.norr ni cuma x sempat untuk berbual lebih panjang lg kan, xpelah lepas ni insyaallah ada masa kita boleh berjumpa lagi sbb k.norr ni duk Bandar Baru Bangi jugak.  

Pertama kali jumpa dgn K.Norr ni masa tu k.norr dtg rumah MIL amik biskut raya n k.norr yg tegur ni sweetmama ye?, masa tu siyes blur² jerk bila ada org kenal kita, tp mmg budget msti kawan blogger Cute MuM, time tu tersenyum jerk la xde pun mama borak² sbb Mama time tu x friend lg dgn k.norr..hihi, sorry k.norr..lepas ni kalau jumpa kita bertegur sapa ye.. (k.norr pun dh up N3 kami berjumpa disini)

Wif FazilzuraCute MuM
Tq Zura dtg gak w/pun tgh menunggu hari..Zura dh sampai rumah MIL Mama, rumah Mama jerk dia x sempat sampai, hari tu masa bulan puasa amik biskut raya dh janji nak jumpa di rumah Mama, tp x kesampaian sbb bila Zura dah sampai area taman perumahan Mama, Mama baru nak OTW  dr rumah MIL amik biskit raya yg Zura order..sudahnya kami jumpa depan Impian Maju jerk..hehe..



Jadi blogger ni besh bila dapat merapatkan jalinan persahabatan, dulu masa sekolah kami xdelah rapat pun, jadi kawan blogger ni pulak yg merapatkan persahabatan kami, sekarang ni berkawan dh x kira umur dan status kan, kawan² Adik Ipar pun boleh jadi kawan kita, kawan kita pun pun boleh jadi kawan Adik Ipar..sama² berkawan bertukar² pendapat dan saling sokong menyokong ..^_^..

Petang sikit Jue a.k.a Ibu 2F pulak sampai, 1st time Mama dapat berjumpa & bersembang dgn Jue ni, Dalam kata malu² nak jumpa tp bila dah mula berborak tu ok jerk kan..peramah, asben Jue pun jenis peramah orgnya, Farisyah pun peramah n suka melayan Adik Ziqry, lepas ni kalau terjumpa di mana²..tegur la ye,lg² pulak kami ni kerje area Putrajaya jgk..



Seronok bila dapat berjumpa kawan² blogger tau dapat tambah kenalan :)

Lewat petang Family Mama pun sampai, Wiwin pun sampai jugak..n jadi perhatian skjp.. :)


Malam hari opismate Mama sampai, Tq sudi jgk dtg..diorg ni risau jerk nak dtg sbb bkn open house rumah Mama, tp rumah MIL, tp mcm Mama explain la FIL buat open house ni mmg utk 1 family anak beranak semua dia suruh jemput kawan² masing²..utk sama² berkongsi rezeki yg ada kan..rezeki jgn lah ditolak..hihi..

Opismate Hairani n Asben, Amboi Adik Ziqry siap nak ikut acik Hai balik sbb asben acik Hai elok layan n dukung dia..


Wif opismate shima@Mama Tun Nur Safiya.. ini lah opismate@Blogger Mama Tun Nur Safiya yg byk mengajar ttg ilmu masak memasak ni..:))


Alhamdullillah segalanya berjalan dgn lancar mlm tu siap tambah menu lain pulak, nasi putih dgn lauk gulai jering..mmg sedap. Siapa yg x mkn gulai jering tu ada Menu sampingan mee goreng.

Terima kasih kepada semua kawan² yg sudi datang beraya ye..:))

Pukul 11.00 mlm selesai sudah majlis open house FIL dan selesai urusan mengemas pukul 1.00 pagi, selepas selesai semuanya kami pun balik rumah kami, Adik dah puas tido tgh so pukul 1 pagi pun dia x lelap² mata lagi, Zaquan pukul 10.30 mlm tu tertido kepenatan seharian x tido lagsung..

Esoknya 9/9/12 @22 Syawal kami x kemana pun sbb Zaquan tetiba x sihat badan, sakit perut & muntah2..seharian tu dia muntah sampai kemalam, badan pun dh mula dedar² nak demam, Ziqry pun sama cirit birit tp sib baik x muntah², Ziqry cirit birit maybe sbb beralih bulan (Hari ni genap usia Ziqry 1 thn 4 bulan).

Nasib ada lebih air garam masa adik Ziqry kena cirit dulu n ubat demam mereka masa last demam bulan puasa aritu pun ada lagi, so ubat tulah kami bg anak² minum. Alhamdullillah hari Isnin dah pulih..risau gak kalau berlarutan x sihat cuma Adik Ziqry jerk la kalau beralih bulan kena cirit birit mesti sampai 3-4 hari..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

11 comments:

  1. wah!mesti kepenatan lepas tu..buat makan2 ni best, tapi lepas tu penatnya..hehehe..cian zaquan encem x sihat..

    ReplyDelete
  2. betul tue.. kat blog dah macam tak kesah nak kenal dengan sesiapa.. kadang2 sampai tak tau siapa lagi berusia..takperlah.. janji ikatan siratulrahim terjalin kan/

    ReplyDelete
  3. wakakakakak dh kisah dh part umur tu .. janji meriah kan ..

    tq ye cz sudi jemput, di sebab kan tunggu hari ler ku gagah merayap umh kengkawn , leps ni kene kuarentin 2bln ..

    ReplyDelete
  4. @mamafarah4:tuan rumah mmg penat ler, tp nasib baik jiran2 taman perumahan mertua eija ni ringan tulang menolong & mmg byk mmbantu :)
    itula cian dia, lama dah dia xkena muntah2 ni, tetiba kena..lesu bdn dibuatnya..

    @Cute MuM: betul tu, w/pun kenal hanya di alam maya tp mcm kenal lama maybe sbb kita saling baca blog masing2 yg majoritinya kisah peribadi kita sendiri sbb tu kita terasa rapat saling mengenali..

    @AzuraFazil DIN: hahaha..yelah semenjak dh terjebak jd blogger ni, mmg besh ler menambah kenalan x kira umur dh..
    sib baik x bersalin lagi masih berpeluang mkn byk2..hihi

    ReplyDelete
  5. Bykkk la sgtt ilmu memasaknyerrr...makanan sedap2 tapi rugi tak dapat rasa macaroni bakar huhuhu

    ReplyDelete
  6. meriahnya......
    ramai jugak kawan blogger dtg, kwn dr blog ni mmg banyak mengeratkan silaturahim...

    ReplyDelete
  7. @Mama Tun Nur Safiya: Iyelah byk ler tu sbb dh mmg sy rujuk dkt awk,
    makaroni bakar petang dh abis dh, xpelah awk kan tokey makaroni bakar..hihi..

    @Maysa: alhamdullillah, betul tu yana :)

    ReplyDelete
  8. pengsan lagi tengok menu yg sodap2 tu..
    mmg bestkan bila berblog ni,dapat tambah ramai kawan,pastu bila berjumpa memang boleh terus jadi mesrakan..kan..

    ReplyDelete
  9. @Huda: xpelah xde rezeki nak berjumpa time ni, hope ade rezeki kita jumpa suatu hari nanti ye :)

    @Kamalia: sokong sgt, kawan blogger ni bila dpt berjumpe terus jadi mesra mcm dh kenal lama pulak..:)

    ReplyDelete
  10. meriahnya... makanan byk + org pun ramai yg dtg...

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails