Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, September 3, 2012

Last Ramadhan 1433H@Mlm Raya| Berkumpul dan Berbuka di Rumah My Family

Salam 16 Syawal,

Sudah 2 minggu Syawal berlalu, sekejap jerk rasanye kan..sudah pun masuk bulan September. Hari ni baru berkesempatan nak up n3 Raya 2012..hehhe. Start dengan malam raya dulu..

Tahun ni giliran beraya rumah sebelah keluarga Mertua, tp macam biasa selalunya malam raya kami akan turun dulu rumah family Mama, Kebetulan Tahun ni adik beradik Mama beraya sebelah parents kami kecuali Mama x sama schedule giliran..tp itu x menjadi masalah pun, sbbnya kg kami dua2 dekat so x dpt beraya bersama 1st hari raya pun, malam raya mesti dapat berkumpul sebelum pulang ke kg.

Iye la tahun ni kan masing2 dah ada family masing2, yg bujang tinggal 2 org Adik Lelaki Mama..ditambah dengan kehadiran ahli keluarga baru dlm family kami iaitu sepupu Twins Zaquan  Ziqry..rasa meriah la sikit rumah...

Akceli kami sampai pun dah lewat hari tu, pukul 6 ptg baru nak bertolak dari rumah, Petang tu Papa g cuci kereta dkt Car Wash di Econsave, bolehla pulak pihak Car Wash kalut n terlalai skjp time tu, kunci kereta boleh missing in action, sampai kan amik masa dari sepatunya 1 jam dh jd berjam2 menunggu mencari kunci kereta, dah janji nak balik kol 3 ptg, tunggu2 Papa x balik2..., balik tu Papa cerita keadaan yg berlaku..ermmm nasib baik jumpa jugak akhirnya rupanya terselit dkt timbunan fail..huhu

dh nak time berbuka baru kami sampai rumah parents Mama.., dugaan hari akhir berpuasa, xpelah jnji selamat semuanya n dapat berbuka bersama my family..Seronok sebab semua Adik Beradik ada dapat berkumpul bersama dan berbuka puasa bersama..:))

X sempat nak bergmbar2..amik candid2 jerk..sekarang ni twins la yg jd perhatian, Zaquan n Ziqry pun cukup suka melayan Twins.., Adik Ziqry yg kecik tu pun x padan dgn kecik ada hati nak dukung wiwin...


antara pic yg sempat dicandid2..hehhee

Last berbuka puasa selalunya istimewa la sikit sbbnya ada Rendang & nasi impit, menu hari raya dah tersedia dimasak &dihidang..Lemang pun ado..

kami sampai pun dh time nak berbuka so xde la Mama nak snap2 pic makanan..., Tahun ni Mama excited jerk buat biskut raya sendiri, x sempat buat byk tp ada lah 3 jenis biskut raya (Mini Cheese Tart, Samperit Pelangi & Cornflakes Madu) yg Mama dpt buat & bagi kepada family Mama...hehe..

Itulah orang lain sehari sebelum raya sibuk mengemas rumah n maybe dh settle semua tugas mengemas rumah & packing pakaian utk balik ke kg kan, tp Mama hari tu masih sibuk buat biskut raya lagi, pagi tu sempat wat biskut cornflakes madu lg, sehari sblm tu wat samperit pelangi..Nnti ada masa akan update ttg biskut raya yg berjaya mama buat tu..

buah tangan buat  family biskut  raya air tgn sendiri..^_^..


Buat my mum yg teringin nak rasa Carrot Cake, yg ini bkn Mama la yg buat, Mama order jerk ..dkt my friend..Mama Tun Nur Safiya.
.

Selesai berbuka puasa dan bersolat, rasanye x lengkap kalau x main bunga api di malam raya, lebih² lagi Zaquan 2 minggu sebelum raya mmg dah sibuk dok main bunga api & Pop Pop dgn kawan ² satu taman perumahan Atok n Neneknya. Sibuk la dia dok ngendeng kawan² dia pnye bunga api n salak Papa belikan bunga api utk dia, akhirnya Papa belikan jugak satu kotak besar bunga api & Pop Pop, sakanla 2 beradik ni main bunga api. Paling surprise Ziqry la, baru berusia 1 thn 3 bulan tp dh pandai main Pop Pop, ini 1st time Mama lepaskan dia main n x sangka cepat betul dia belajar mmbaling Pop Pop tu n x takut lgsung dgn bunyi mercun Pop Pop tu...


Ziqry & Mercun Pop Pop


Hari pun dah melewati ke mlm hari, dlm pukul 9.30 mlm, kami pun bersedia utk pulang dan bermalam di kg., Selalunya if beraya sebelah keluarga Papa, Malam raya n hari raya kami akan bermalam di kg. sebelah Ayah di kg. Bahagia, Bangi Lama..dekat sgt kg. kami kan..hehhe. Keesokannya baru kami  akan beraya di  Kg. sebelah Mak di Jenderam Hilir. Kalau beraya sebelah Mama pun kg. sebelah Abah di Sg. Kantan, Kajang jerk, Sebelah Ummi dah xde ATok n Nenek..Kesimpulannya kami ni mmg anak jati Selangor..n kg sebelah menyebelah..mmg xde masalah nak balik kg pun...

Malam tu kami smpai kg dalam kol 10.30 mlm, sampai² Kg. jerk Zaquan n Ziqry repeat main bunga api lg, time ni Zaquan n Ziqry xde geng pun nak main bunga api..kami jerk la yg layan dia..Atok n Family Pak Ngah sampai pun dh lwt malam, kami semua dh bentang toto nak tido..Mak n Ayah dh ketiduran pun, Papa yg buka pintu lepas tu dia pulak keluar lepak Mamak tengok bola diluar..huhu, sudahnya Malam Raya Papa tido dlm kereta sbb xde sorang pun sedar Papa ketuk pintu n call.., Mama pulak Hp tersilent..Itulah Papa moral off the story lepas ni jgn la suka keluar rumah tgh² mlm n balik lwt pagi ye.., Pagi tu Ayah yg ketuk pintu cermin kereta & kejutkan Papa ..

Nnti sambung N3 1st Hari Raya kami..

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

9 comments:

  1. Hihihi.. Abg tido dlm kereta ler? Kesian....

    ReplyDelete
  2. meriah kan bila da ramai²..
    xpela katil dalam kereta pun empuk jugak..hehehe

    ReplyDelete
  3. @Cute MuM: gitew la kisahnya malam raya abg..Tido dlm kereta, mmg ler kesian, moralnye mlm raya better ler layan bola dkt rumah jerk..drpd tgk diluar kan..,lgpun bila kami tanya abg balik kul brape sbnrnya..rupanye kul 5 pagi baru dia balik..huhu..

    @Ena's Palace: hihi..itulah tido dlm kereta ada aircond..:p

    ReplyDelete
  4. ziqry dah pandai main pop pop? wah..lukman suka nak pegang api pelita tu..adeh..kang melecur kang x pasal2 lak :)

    ReplyDelete
  5. @Huda: Haah Huda dia pandai dah main Pop Pop, kami pun surprise, eija tgk Ziqry ni jenis yg berani sikit banding ngan abg dia..

    hehe..oh iye ke msti lukman geram tgk cahaya api pelita tu, kami xde pasang pelita so xde la Zaquan n Ziqry cuba utk pegang api pelita..

    ReplyDelete
  6. kiutnya twin tu..geram tengok..:)

    ReplyDelete
  7. @izz iizza: mmg kiut, dulu lahir kecik jerk dlm 2.02kg jerk, skrg ni dh 3 bulan berat dh 5.4kg..mmg dh bambam n comeyy sgt..

    ReplyDelete
  8. akhirnya berjaya jugak buat biskut sendiri .. sy jugak langsung x buat tahun ni .. mmg kelaut huhuhuhu...

    ReplyDelete
  9. @Masya: Alhamdullillah berjaya jgk buat w/pun 3 jenis jerk..yg penting bila bg kawan2 rasa..kawan2 kata sedap..bangga skjp..hihi..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails