Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Monday, September 3, 2012

Raya 2012 | Raya Pertama ..1st time Zaquan Bersembahyang Raya & Ziqry Pulak Demam di Pagi Raya

As Salam,

Kesian sungguh kisah mlm raya Mr . Papa tadi kan, ermmm..tp Hari Raya Pertama kami tetap berjalan dengan lancar. Pagi tu mcm biasa anak2 Mama jenis bangun pagi, so mmg xde masalah utk bersiap pagi. Siap Nenek ckp lagi dgn Zaquan n Ziqry..Knape bgn awal pagi..tido la lagi..hehehe..

Bangun2 pagi jerk Zaquan dh tanye...soalan pertama Zaquan akan tanya ialah Mana Papanye bila dia sedar Papa xde di sebelah, tp x lama lepas tu Papa dia masuk nak gurau2 ngan Zaquan, kami semua dok gelak2 kan abg..pasal kes xde seorg pun sedar dia ketuk pintu..

Pagi tu Mama yg siapkan hero² Mama tu bersiap dgn berbaju melayu & songkok. Zaquan teruja nak g masjid sembahyang raya, lebih2 lagi Atok dh ajak cepat ajak Papa g masjid sembahyang Raya bersama. 

Ini kira tahun pertama dan pengalaman pertama Zaquan ke Masjid utk sama² menunaikan ibadah sembahyang sunat hari raya (Zaquan smbhyang ikut cara dia la agaknye). Yang penting kena tanamkan minat dan bagi dia pendedahan pada seawal usia ni..lebih2 lagi bdk2 seusia dia time ni tgh nak tahu apa yg dia lihat.

Sebelum mereka² yg lelaki ke Masjid. Juadah hari raya sudah siap terhidang, haruslah mereka bersarapan dgn juadah hari raya dulu. Tapi anak teruna Mama sorang ni tetap nak makan nasi ngan telur kicap. pagi tu sblm ke masjid Papa layankan jugak la kerenah Zaquan yg mmg tekak org kg..nak kena nasi jgk..Nasi impit dia xmo..huhu

Nasi berlaukkan telur masak kicap jugak pujaan hati Zaquan

Masa untuk ke masjid..teruja betul dia, di ajak bergambar pun xmo..
Pagi tu g masjid guna kereta acik cha..senang sikit..


Adik Ziqry pula diserang demam di pagi raya, suhu badan pun tinggi..mmg panas la..So bermula pagi raya tu dia start wat perangai dah..nak manja lebih, masalahnye dia nak berkepit ngan Mama jerk, smpaikan Mama x boleh nak gerak sikit..dia nangis, Papa dukong pun dia xmo..kalau nak pun dia cuma nak dgn Atok dia jerk.., Hari raya ni Atok bz la uruskan rumah & Unyang..mana ada masa nak ngadap Adik jerk tau dik..

Alhamdullillah, Hari Raya ke-3, Adik dah sembuh dari demam..cuma perangai manjanye jerk la yg x ilang lagi..huhu

Adik di pagi hari raya pertama..muka cedih n cembeng jerk..

Tunggu Atok, Tok Ngah, Papa & Abg balik dari masjid nanti kita bersalam²an di pagi raya, x lupa jugak bergambar 1 family :)....next n3.. 

Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

8 comments:

  1. tahun ni raya kat mana sekali ngan uyun ke ....

    ReplyDelete
  2. amboi ziqry punyalah menagis sampai macam tue sekali..

    ReplyDelete
  3. @eima: tahun ni mmg kami beraya sebelah keluarga asben, cuma giliran kami x sama dgn uyun, tp tetap dpt berjumpa 1st hari raya sbb uyun 1st hari raya dia jalan beraya dua2 belah family...so dpt gak la kami berjumpa di hari raya pertama..

    @Cute MuM: hihi..betul tu raya ni pulak dia buat perangai..mmg pening gak la kami dibuatnye..sbb asik nangis jerk..selalunya sblm2 tu ok jerk, nenek dia pun ckp time nenek dia wat kuih ok jerk xde la nangis2 camni sekali..smpai k.ct x boleh nak bergerak sikit..

    ReplyDelete
  4. seronoknyer..famili besar.. lya x snap pon pic time berkumpul tu.. xlarat la..sbb nak melayan lg..nk snap pic lagi..biasa ade ank sedara jd assistant..

    ReplyDelete
  5. minta telur gak ya..hihi..sama la ngan anak2 sy semuanya peminat telur goreng..:)

    ReplyDelete
  6. @LYAfrina: hehe..hari raya mstilah sronok kan, tp akceli family kami xde lah besar sgt,mlm raya n hari raya pertama selalunya inilah adik beradik ayah yg berkumpul..(Mak long, Pak Ngah anak beranak, Family kami anak beranak& Family Mak Usu anak beranak ). Family Sebelah Mak Mertua yg ramai & Family sebelah Abah eija pun ramai gak.

    @izz iizza: itulah nak mkn nasi lauk telur gak, oh iye ke, iyelah bdk2 kan mmg suka mkn lauk telur jerk..nasib lauk yg senang..hihi..

    ReplyDelete
  7. same tema kan.. nampak cantik sikit hijau gini, kami punyer mmg gelap amir pilih huhuhuhu .. amboi adik ziqri pakej dgn botol warna hijau ....

    ReplyDelete
  8. @Masya: botol susu Ziqry ni dah setahun pakai dh tu..hihi

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails