Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Thursday, December 23, 2010

MGTT & SCAN @ 18 Minggu

Salam sume,

Pagi semalam 22 Dec 2010  sweetmama ade check-up untuk minggu ke 18.. kena minum air gula..Alhamdulillah result MGTT sweetmama NORMAL..w/pun yang after 2 hour minum air gula tu agak border line bacaannya..iaitu 6.74 , rasanye sume org tau kot bacaan nye mesti tak lebih dari 7.0 . Kalau 7.0 atau lebih..mmg ade tanda2 Kencing Manis...perlu repeat MGGT pulak nnti..n continue dgn BSP check darah smpai 4 kali..tu yg x larat tu..

Seronoknye, pada masa yang sama..doktor wat scan..seronok bila tgk dh nmpk kepala baby, tulang belakang baby n jantung baby...uri pun pada kedudukan yang betul.


Minggu ke- 18
" Bayi mencecah 15cm dari kepala ke kakinya. Dia sudah mula merasa dan mendengar. Apa yang didengarnya adalah degup jantung ibu dan aliran dalam sistem pencernaan anda dan tidak lama lagi dia akan mengesan bunyi di luar rahim dan mengenal pasti suara anda. ~info dr Pa&MA keluaran Januari 2011~

Alhamdullillah..yg penting result MGTT ok n baby pun ok.,  yg x okeynya ..kali ni berat badan naik lagi..huk3..naik 1.4kg..adeii..camner ekk..nak kurangkan makan..perut ni rasa laparr jerk...

ermm..w/pun result okey..tp disebabkan ade history background..sweetmama still kena repeat MGTT pada minggu ke 28. tp xpela jgn kena continue dengan BSP sudah..

My Next Check-up : 18 Januari 2011

8 comments:

  1. alhamdulillah
    nor xsuka mgtt
    rasa nk muntah semacam
    kena minum 2 x..xsanggup nk habiskan
    reading 6.1 kena 2 x gek

    ReplyDelete
  2. @noor :eija pun x suka kena minum air gula tu..manis giless..susah betol nak mghabiskannye..oh iye ke..6.1 pun kena dua kali..setau eija 7.0 ke atas..maybe ade faktor lain kot yg kena repeat..xpun ikut doktor..kadang2 bila border line..dia x puas hati..suruh kite repeat minum..huhu..

    ReplyDelete
  3. @firahadifa: alhamdullillah..ade rezeki utk bg zaquan adik..hehe..,xpe lepas ni mane tau rezeki fida pulak sbb dh jdk housewife ni..^_~.

    ReplyDelete
  4. sonotnya perasaan pregnan tu kan, kita pun dok beranagn nak baby lagik ni, tahun depan plan nak tambah ahli keluarga baru kami

    ReplyDelete
  5. sonotnya perasaan pregnan tu kan, kita pun dok beranagn nak baby lagik ni, tahun depan plan nak tambah ahli keluarga baru kami

    ReplyDelete
  6. @Cha : hehe..alhamdullillah, apalagi cha next year bole la planning bg adik kat Cikoni pulak

    @Anje a.k.a Mama_Balqis:btol tu mmg srnok, insyaallah eija doakan moga ade rezeki anje untuk bagi adik kat Balqis..Amin.

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails