Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Wednesday, January 12, 2011

Last Check-up Zaquan untuk tahun 2010

Last Check-up Zaquan ialah pada 30 Disember 2010 untuk check-up 2 tahun setengah + nak tau keputusan darah Zaquan.

Alhamdullillah my son..Zaquan sihat walafiat..w/pun keputusan darahnya mengecewakan dimana Zaquan masih lagi kekal G6PD.

Akceli sweetmama mmg tahu Zaquan ni mengidap G6PD sejak dr hari pertama dia dilahirkan..dan telah pun dimaklumkan oleh Doktor penyakit ni penyakit genetik dan kekal seumur hidup. Sweetmama pernah refer dgn Doktor swasta lain ttg G6PD ni tp mmg kena marah balik ngan doktor..doktor mmg tekankan G6PD x boleh sembuh...yg penting jgn langgar pantang.

Akan tetapi disebabkan Zaquan ni sihat, aktif dan cergas x seperti mereka yg mengidap G6PD..so jururawat kat klinik kesihatan yg cadangkan kami check balik keputusan darah Zaquan.

ermm..xpe la setakat ni sweetmama mmg jaga sgt pantang larangnya..kat rumah kami kacang parang dan ubat gegat dilarang sama sekali..ubat nyamuk pun guna yg xde asap punye..alamak x igt nama dia..tp mmg berkesan la.

ini la hasil check-up up zaquan ari tu..
Berat :15KG
Tinggi : 94Cm
dan dapat ubat cacing..kena abiskan..
tp smpai hari ni terlupe jerk nak bagi zaquan makan ubat tu(bole ke camtu..huhu..sorry my son..)

wah2..dh tinggi anak mama ni ye..lepas ni dh x bole masuk free lagi kalau g tempat yg melibatkan kanak2 bwh 90cm masuk free especially Wetworld or yg seangkatan dengannya..

tgk dulu..bwh 90cm

pic masa kami ke Melaka Wonderland Theme Park& Resort pada 2 1 November 2010

Hope..anak mama membesar dengan sihat & cergas ye..


Next Check-up Zaquan: 16.6.2011 (ni bole check-up sekali ngan adik dia la..)

3 comments:

  1. zaquan memang lasak.. tapi baguslah.. zaquan dah tinggi.. alisha juga rendah.. heheh..

    ReplyDelete
  2. @Cute MuM: hehe..itu la sgt lasak..mmg nmpk sgt dia dh tinggi..pintu rumah pun dia dh bole buka sndiri..
    xpela alisha kecik mcm mummy dia..perempuan rendah xpe..

    @Puan Capa: G6PD tu ialah dia xde enzim yg melindungi sel darah merah..mcm kita yg normal ni..kita ade enzim yg melindungi darah merah kita..so ianya x mudah pecah..bygkan mereka yg xde enzim ni jika langgar pantang larang maybe akan mudah pecah sel darah merah dia
    simpton2nya -kencing berdarah, mudah demam, muka pucat n mudah pengsan..tp alhamdullillah zaquan x menunjukkan lgsung simpton2 spt tu.

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails