Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Tuesday, January 17, 2012

Terpengaruh Jugak |Memang Sedap La Buah NGAKU ni Bila Dah Jd Kerepek Goreng

As Salam,

Hari ni sweetmama busy, ada meeting (Meet n Eating...hehhe), hari ni seharian ada perbincangan ttg skop audit, minggu kedua Februari dh mula jlnkan pengauditan. So ari ni kami pakat2 wat perbincangan smbil wat makan2 (mcm biasa Pot Luck). Menu Pot Luck kami hari ni Nasi Lemak, Sweetmama mcm biasa bawa Sambal Goreng Kentang (atas request tau)

So semalam masa dlm kereta OTW nak balik dr kerja bgtau la en suami, nnti kita singgah kedai runcit mama nak beli ubi kentang ngan cili (nmpk sgt jarang masak sampai xde stok brg dapur dlm peti ais..hehehe). Sekali balik lepas jemput Zaquan & Ziqry en suami terus menyusur laju masuk ke Econsave. Ohh lupa dah gaji, mmg time untuk beli brg dapur. 

Disebabkan pengaruh rakan2 blogger iaitu bila asik dok baca betapa sedapnya Buah NGAKU/ARROW HEAD ni sweetmama pun terpegaruh gak beli & buat. Walaupun pada mulanya mmg xde dlm list pun senarai untuk dibeli. Alang2 dh nmpk beli jerk la walaupun agak mahal sikit dr harga di Tesco RM0.88 sprti yg diwar2kan. 

Kunun nak mencuba dulu kan..So beli sikit jerk..beli 10 biji dgn harga RM1.60


Malam tu gak Goreng, Sambil goreng smbil ngap masuk mulut..Siyes memang sedap ler..terasa lemak manis gitew, x payah letak2 garam lg dah. kupas kulit dia, Potong nipis2 & terus goreng. (tp sweetmama guna sagat, mcm mudah rapuh ler, tgk org lainnye cantik jerk bulatnye)


Pagi ni bawa g opis war2kan kat kawan2 ttg kesedapan buah NGAKU ni, n diorang pun x tau pun ttg buah NGAKU dan Ngaku br 1st time makan, dan sweetmama pun ngaku yg sweetmama pun br 1st time try buat kerepek ni, inipun sumenya sebab pengaruh rakan2 blogger...hehehehe

Abis dh pun sebalang kerepek NGAKU ni dimkn bersama kawan2 buat kudapan masa perbincangan td, tp itula sikit sgt ler dptnya dgn 10 biji buah NGAKU ni, lepas ni harus cari lagi kalau g Hypermarket, dh ler musim CNY jerk ada kan..

p/s: sweetmama dibantu oleh Zaquan tgh malam semalam semasa menyagat ubi kentang & buah NGAKU ni, tp bila dh siap jd kerepek Zaquan dh terlelap, pg td masa g keje pun Zaquan tido dlm kereta, sorry Zaquan, mama x tinggalkan pun untuk Zaquan rasa, nnti mama wat lg untuk Zaquan rasa pulak, dh bg en suami rasa pagi td dlm kereta, dia pun ckp sedap cuma dia x lalu sgt nak mkn kerepek pagi2 time perut kosong.


p/s: sorry x dapat nak berblogwalking kat blog kawan2, sat lg bersmbung lg perbincangan, ini pun taip n3 laju2..hehehe



Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

21 comments:

  1. Buah Ngaku.. Hehe me baru first time dengar. :)

    ReplyDelete
  2. tu la tu, seantero blog update fasal ngaku ni. kita nak cari tang mana taktau. buat kerepek tu, just goreng mcm keropok biasa je eh eija.

    ReplyDelete
  3. ala,sian zaquan tak sempat rasa...nnt kena buat lagi la...saya pun NGAKU tak penah tgk lnsg buah ni..

    ReplyDelete
  4. sorang lagi berjaya mencuba..kena cuba gak la ni..

    ReplyDelete
  5. saya ngaku saya lom penah makan lagi kepek ni..saya NGAKU sangat jeles dengan korang yang boleh makan kepek ni..

    ReplyDelete
  6. alamak!! semua duk ckp pasal NGAKU ni.. nak cr mana?! x pnah jmpa buah ni..

    ReplyDelete
  7. Saya NGAKU yg saya akan ke tesco ptg ini utk mncari buah NGAKU ini. Memula plan nk amik 7/8 biji je buat rasa, tp disebabkn sweetmama dh ckp sedap & 10 biji xcukup, saya akan pastikan membelinya lebih 20biji!

    ReplyDelete
  8. Saya NGAKU yg saya akan ke tesco ptg ini utk mncari buah NGAKU ini. Memula plan nk amik 7/8 biji je buat rasa, tp disebabkn sweetmama dh ckp sedap & 10 biji xcukup, saya akan pastikan membelinya lebih 20biji!

    ReplyDelete
  9. Biasalah bila CNY kian hampir buah ini banyak offer di supermarket. Boleh buat sup juga kalau suka...

    ReplyDelete
  10. he sedap... kita suka bg masin2 sikit..

    ReplyDelete
  11. daku pung x penah mkn, emmm tp entah le kan .. kut2 penah mkn tp x tau nama wakakakak

    ReplyDelete
  12. @ADEEYA: kalau ikutkan me pun br 1st time dgr, kebetulan pulak minggu ni ramai yg update ttg buah NGAKU ni, pelagi terus terpengaruh n terus try buat. SEDAP!!

    @Ch@: hehehe, itu la eija pun terpengaruh nak beli & buat sbb ramai bloggers yg update ttg buah NGAKU ni.

    Cha rasanye buah NGAKU ni mmg byk jual dkt mana2 pasaraya besar. Buah dia ala2 bentuk bawang putih.

    Haah Cha, goreng mcm keropok biasa, awk kupas kulit dia, pastu hiris nipis2, xpyh letak garam terus goreng. Tapi kalau jenis yg suka masin nak letak pun xpe kot.

    * sy baru tau kalau guna penyagat, rupanye tangkai dia jgn buang dulu , sbb tangkai dia tu wat senang kita nak sagat sbg pemegang. eija semalam g kopek kulit dia ngan tangkai2nye sekali, itu yg x berapa cntik bentuk bulat kerepek dia. tp rasa dia mmg comfom sedap cha..:)

    @Lifesaver Hamzah: huhu, hopefully dpt beli& buat lg utk zaquan rasa,itupun kalau papa rajin nak bw kami ke pasaraya cr buah NGAKU tu.
    Adeii x sempat nak offer kat Capa rasa td, dh abis, lg pun sebekas jerk bw, Capa kalau g pasaraya leh la try beli&buat.

    @fieda: hehehe ..^_^.., harus akak mencubanya pulak..sbb terbukti sedap bg mereka yg penggemar kerepek ni.

    @Kamalia: adeii ciannye dia, kena tunggu balik Malaysia time CNY ler br boleh beli&buat.

    @Salina@IbuAqil: Sis cuba la cr dkt pasaraya2 besar mcm Tesco, Giant, Econsave n Carrefore, msti ada pnyer..

    @S.U.R.I.A.T.I: Hahhaha..mmg sedap terutama bg penggemar kerepek la sbb rasa dia mmg lemak2 gitew, 10 biji mmg x cukup sbb buah NGAKU ni sizenya kecik2 jerk ala2 rupa&size bawang putih. Selamat membeli & Mencuba ye..:))

    @KakZakie: oh iye ke leh wat sup jugak ye..eija suka mkn sup tp en suami pulak jenis x berapa suka sup, kalau masak sup kat rumah mmg x laku ler, alamatnya eija sorang jerk yg makan sup tu nnti..

    @amiey lee: hehee..eija tgk kat blog amiey la yg mmbuatkan eija terasa nak cuba jugak :)

    ReplyDelete
  13. @fazilzura: hahaha..ada kemungkinan gak, tp setelah aku mencuba&merasanye sndiri mmg compom aku x pernah mkn sblm ni, kira ini 1st time ler aku rasa.

    ReplyDelete
  14. pertama kali dengar dan memang tak pernah makan lagi... nak kene cr jugak ni nak cuba buat kerepek... semalam baru pg econsave juga beli brg dapur... x perasan ade jual NGAKU ni...

    ReplyDelete
  15. 1st time dgr pasal buah nih...pengakuan nih..hehe

    ReplyDelete
  16. pernah nmpak kat supermarket.baru tau namanya buah Ngaku. hihi... thanks sweetmama for this info. mmg time cny jer nmpk buah Ngaku ni... balik ni nk singgah tesco la mencari buah ngaku... kui kui kui...

    ReplyDelete
  17. kiki...lagi sorang yg terpengarauh.. member2 blog ramai dah gerg buah ne..ila lum lagi.. kena try ne

    ReplyDelete
  18. nor suka mkn ngaku nih...sbb nenek nor cina hihihi...mmg sdp..

    ReplyDelete
  19. Pengaruh ngaku kuat betul kan :)

    Tp mmg sedap kan kepek ni :)


    TQ Vote myra dalam FB Contest :)

    ReplyDelete
  20. sangat kuat pengaruh ngaku dari kengkawan ye sweetmama...

    izan macam nak buat juga tapi blm terpegi2 lagi nak cari. entah sampai bila plak ada jual ye...

    ReplyDelete
  21. @Masya: mmg x perasan kalau kita x pernah tau sblm ni, lepas2 ni dh tau ttg buah NGAKU ni kan msti setiap kali CNY cari kat pasaraya kan..
    tahniah ye sbb berjaya juga buat, hehe eija baru perasan n3 awk semalam, siap naikkan nama sweetmama, segan tau, sbb eija pun tau ttg NGAKU ni dr mmber2 blogger yg lain..

    @Papa Mifz: heheh, pengakuan yg jujur, sejujurnya saya pun br tau ttg buah ni dr kawan2 bloggers yg lain

    @Ms Fai: hehee..sama2, itu la buah NGAKU ni cuma ada time CNY ni
    jerk..

    @Baby (Mama Amana&Arief) : yup btol tu ramai blogger yg dh cuba goreng, itu yg buat eija pun sama terpengaruh nak buat, hehee..try jgn tak try ye

    @noor: oic.., mmg sedap kan..

    @Myra Jay: hahaha, itu la pengaruh NGAKU dh merebak sempena dgn dragon year ni..
    Sama2..Goodluck!

    @Izan Ishak: hehe..cepat2 nnti terlepas pulak nk buat & merasa thn ni..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails