Klik2 My Heartbeat Yaa.. :)

Friday, January 6, 2012

Rutin Check-up Bulanan Ziqry | Check-up 7 Bulan ~ Berat Badan Tak Berapa Memuaskan~

As Salam,

Semalam 5/1/2012 rutin check-up Ziqry untuk 7 bulan. Macam biasa hasil check-up:-

Berat: 7.8kg (naik 0.15kg jerk)
Tinggi : 69cm
Ukur Lilit Kepala: 43cm

tiada suntikan imunisasi dikenakan untuk 7 bulan. Ziqry baru baik demam..on off on off demam dia jadi berat badan x berapa cantik, mmg x cantik pun naik 0.15kg jerk, kalau tgk Ziqry pun mmg nmpk susut, masa demam aritu dia pun x nak minum susu sgt. nasib baik makan Ziqry masih lalu lagi.

Perkembangan:-

Ziqry dah semakin laju merangkak, dh pandai duduk dan yg paling terkini Ziqry dah pandai berdiri n x sabar nak lepaskan tgn bila berdiri..x sabar nak jalan la tu...tp satu jerk gigi x tumbuh2 pun lagi. Anak2 sweetmama dua2 jenis lmbat tumbuh gigi, Zaquan dulu 1 thn baru tumbuh gigi, Misi ckp salah satu faktor anak lambat tumbuh gigi sbb masa mama dia ngandung mama dia x suka minum susu. Hehehe.. yup btol la tu, mama dia selalu sgt ngelat minum susu..huk2..

Apepun setiap kanak2 tu perkembangan nya lain2 kan, ada yg cepat, ada yg lambat. Yang penting mereka sihat. Pada pemerhatian sweetmama, Ziqry belajar cepat, seminggu lepas genap usia Ziqry 6 bulan, Ziqry dh mula duduk, 3 minggu lepas tu terus belajar berdiri dan skrg ni dh cuba untuk lepaskan tgn..sweetmama perasan Ziqry nye perkembangan awal sebulan dr Zaquan.

Mama adik dh boleh duduk

 Merangkak dengan lajunya
 Yeay ..Adik dah pandai berdiri
Mama, Bila Agaknye Adik boleh bawa Motor Abg ni..hehee

Disebabkan berat badan Ziqry x berapa memuaskan, kena pantau 2 bln sekali..hopefully lg 2 bulan naik la berat badan Ziqry..

Next Check-up : 1/3/2012

p/s: Isnin depan (9/1/2012) sweetmama cuti rehat uruskan rutin Check-up Ziqry di Peads Klinik, Hospital Serdang pulak.

*5/1/2012 - genap 8 thn bergelar penjawat awam ..0_0..

  


Peringatan: Ini adalah blog peribadi....kisah sy dan keluarga sy..anda dilarang sama sekali untuk cuba copy2 gmbar2 peribadi di dalam blog ini okey!!!

14 comments:

  1. perkembangan ziqri lbh kurang alisha... alisha pun masa 6 bulan dah pandai mrgkak n duduk...

    ReplyDelete
  2. Geram tgk pp ziqri sis.. Rasa nak gigit2.. ;D

    ReplyDelete
  3. wow.. ziqry lagi berat dari dania.. dania baru 7.5kg.. minggu depan kena g klinik lagi..
    9/1/12 pon dania pergi hospital serdang...

    ReplyDelete
  4. Salam singga n follow... wau

    6 bulan anak zie masih terlentng tidak boleh meniarap pun... berat punggung kata orang.. heehhe

    ReplyDelete
  5. Salam ziarah,

    Tembamnya dia.....macam anak jepun....he.he....

    ReplyDelete
  6. tgh nk meringankan badan kot..

    ReplyDelete
  7. hamboi bsrnya motor, mmg ziqri x blh naik lg... semoga berat badan ziqri akan ok lps ni...

    ReplyDelete
  8. comel lah ziqry ni...aunty cubit pipi sikit boleh?

    ReplyDelete
  9. salam kenal,,seronok kan melihat perkembangan anak.hari ke hari

    ReplyDelete
  10. ooo..sbb tu ke baby lambat tumbuh gigi..hehehe..baru tau..sama la..saya lnsg tak leh minum susu

    ReplyDelete
  11. dh bsr dh zikry.....bam-bam grm nengok!

    ReplyDelete
  12. si ziqry ni, mmg takde kelopak mata la... sepet sungguh. heheee. ziqry yg comel, mkn byk2 ye, biar mama tak larat dukung. ehehehe. kasi mkn vitamin la eija. kesian kalau baby asyik demam je.

    ReplyDelete
  13. @IntaNBerlian: oh iye ke, mmg kebanyakan baby perempuan lg cepat drpd lelaki, sbb tu bila tgk Ziqry 6 bulan dh pandai duduk, rasa mcm cepat jerk..:)

    @Salina@IbuAqil: hehhe, kami selalu jerk cubit2 pipi dia tu..

    @Ummi Dania Yasmine: hehehe, ramai yg cakap camtu, mak eija pun ckp mcm Apex, eija plak masa ngandungkan dia suka tgk citer Korea.. + kami dua belah pihak ada keturunan Cina..

    @Cute MuM: itula kakak ngan adik dh mcm lebih kurang sama..
    x sangka td Zaquan ckp" Mama abg jumpe Cik Ma kat luar"

    @Zie: terima kasih singgah n follow :))
    Ohh iye ke, ada gak dgr org2 tua ckp pasal baby yg berat punggung ni..hehe

    @Ros: terima kasih, inipun dia dh susut sikit ni.., anak jepun ke, ramai yg cakap cam anak cina sbb matanya yg sepet..

    @fieda: itu pun iye gak, sbb dia asal beralih bulan mula la cirit birit..

    @Masya: hahaa..moto kesayangan abg dia, hadiah besday dr Acu dia masa besday Zaquan yg kedua thn. mmg Ziqry x leh naik lg pun..

    @Izan Ishak: terima kasih Aunty..cubit la aunty sy dh biasa kena cubit2 pipi ni..:))

    @suri solehah: salam kenal,btol tu srnok tgk perkembangan anak dr sehari ke sehari, lebih2 lg yg positif.

    @Lifesaver Hamzah: yup itu slh satu sebabnya.., sama la kita mmg x suka minum susu, skrg ni kalau kita menyusu bdn anak,kita wajib minum susu sbnrnya, sbb kalsium kita baby dh amik..tp tu la still maleh jgk nak minum susu..camner ek..

    @noor: itu la skjp jerk rasanya ziqry dh besar.., hhee.inipun dh susut sikit tu pipi dan berat dia..

    @Cha: yg membezakan ziqry ngan zaquan mmg tang mata sepet tu kot, zaquan x sesepet ziqry. adeii x mo la berat sgt smpai mama dia x larat nak dukong, eija mmg setakat ni xde bg dia ape2 supplement, hopefully dia semakin sihat, alahmdullillah td g hospital doktor kata ok..

    ReplyDelete

♥Terima Kasih Sudi Baca &Komen Di Blog Sweetmama♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails